Virusi i prehlade posebno su prisutni u zimskim mjesecima pa su upravo tada našem organizmu potrebne namirnice koje nas svojim nutritivnim vrijednostima mogu zaštiti od ovih zimskih napasti. Najpopularnije voće u hladnim zimskim mjesecima svakako su agrumi poput naranče i limuna koji su bogati vitaminom C. No uz voće, kako bi se obranili od bolesti, u prehranu bi trebalo ubaciti i povrće poput repe i prokulice.
Donosimo vam 5 namirnica koje nutricionisti prepuručuju bi svakako trebali konzumirati ove zime:
Naranča
Naranča sadržava vitamin C i vlakna te je dobar izvor folne kiseline. Narančina kora koristi se protiv kašlja, prehlada, ali i karcinoma dojke. Mnogi uživaju u soku od cijeđene naranče koji se koristi za liječenje bubrežnih kamenaca, snižavanje povišenog kolesterola i za prevenciju visokog krvnog tlaka. Konzumacija narančinog soka može ublažiti posljedice moždanog udara.
Brusnice
Ljekovita moć ove biljke u posljednje vrijeme sve se više ističe.Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima. Ovo voće može se jesti sušeno, a najčešće se koristi za sokove, čajeve te za kolače.
Grejp
Grejp može uspješno liječiti uobičajene bolesti kao što su groznica i prehlada. Potiče funkciju jetre i poboljšava imunološki sustav. Osim toga, grejp također djeluje kao antiseptik zbog prisutnosti salicilne kiseline.
Grejp je bogat izvor vitamina C, vlakana i folne kiseline. Osim što pomaže kod prehlade, odličan je namirnica uz koju možete izgubiti višak nakupljenih kilograma nakon blagdana.Možete ga iscijedit i napraviti sok ili dodati u zelenu salatu.
Repa
Repa je povrće koje ulazi u skupinu kupusnjača , a one imaju važnu ulogu u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Kupusnjače sadrže fitokemikalije zvane glukozinolati, koji potiču detoksifikaciju enzimskog sustava, i to tako da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma. Repa također sadrži i betakaroten koji može pomoći u prevenciji mnogih vrsta raka i bolesti srčanih arterija i dobro poznat vitamin C.Repu je najbolje pripremiti svježu na salatu jer ćete tako sačuvati najviše njenih hranjivih sastojaka.
Prokulice
Za prokulice se kaže da su 'zimske čuvarice zdravlja'. Ova niskokalorična namirnica vrlo je bogat izvor vitamina C, vitamina A, vitamina B kompleksa, folne kiseline , magnezija i kalcija. Stoga ako pojedete 0,5 kg brzo kuhanih prokulica dobit ćete potrebnu dnevnu dozu vitamina i minerala. Prokulice je najbolje konzumirati prokuhane no pri tome treba paziti da se ne prekuhaju jer na visokim temperaturama nestaju zaštitni čimbenici ove namirnice.
>>Stalno ste prehlađeni? Ove namirnice ojačat će imunitet
>>Ova četiri napitka spasit će vas od virusa i prehlada