Mislite li da je hrana koju kupujete u trgovinama doista onakva kako je opisuju u reklamama? Kristin Kirkpatrick, menadžerica za nutricionističke usluge u Centru za lifestyle medicinu u klinici u Clevelandu, smatra da se ljudi svakoga dana marketinškim trikovima dovode u zabludu o hrani koju kupuju.
Odgovornima za to ne smatra trgovine i prodavače nego prehrambenu industriju, proizvođače od kojih hrana dolazi. Kirkpatrick je navela nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pozornost:
1. Proizvodi s cjelovitim zrnom
Prednosti su jedenja hrane s cjelovitim zrnom brojne te uključuju smanjen rizik od srčanih bolesti i dijabetesa i bolju kontrolu tjelesne težine.
No, nažalost, mnogi proizvodi na kojima je na deklaraciji označeno da im je sastojak cjelovito zrno nisu takvi. Studija iz 2013. koju je proveo Harvard otkrila je da su kupci još uvijek zbunjeni kada je u pitanju cjelovito zrno. Osnovna definicija cijelog zrna je da ono ima netaknute sve svoje tri komponente; mekinje, klice i endospermu. Kad proizvođači uklone mekinju i klicu sa zrna, ono više nema sve blagodati za organizam.
Štoviše, češće konzumiranje rafiniranih žitarica može povećati rizik od kroničnih bolesti srca.
Što učiniti? Birajte onaj kruh, tjesteninu, žitarice i krekere koji na ambalaži imaju istaknuto da sadrže 100% cjelovito zrno te one proizvode koji imaju manje sastojaka. Tako je šansa veća da ima više cjelovitog zrna.
2. Tamna čokolada
Svi znaju da je tamna čokolada dobra za zdravlje jer smanjuje rizik od srčanog udara. No, blagodati tamne čokolade na zdravlje odnosi se na tamnu čokoladu koja ima najmanje 70% kakaa. Kirkpatrick navodi da se u SAD-u pod tamnim čokoladama prodaju i one sa 55 do 64 posto kakaa, piše Yahoo news. Baš kao i kod cjelovitog zrna, što se više sjemena kakaovca ukloni, to je manje učinkovit za zdravlje.
Što učiniti? Birajte čokolade s najmanje 70 posto kakaa, ali opet, nemojte pretjerati. Za učinak na zdravlje dovoljno je pojesti nekoliko kockica.
3. Proizvodi sa "svim prirodnim sastojcima"
Nutricionistica Kirkpatrick kaže da nas industrija hrane godinama uvjerava da su sastojci u proizvodima zdravi kako bi se kupci uvjerili da kupuju proizvod koji je za njih bolji. Primjerice, "prirodni maslac od kikirikija" iz trgovine u sebi sadrži sljedeće: kikiriki, šećer, ulje i sol. U ovom slučaju "prirodno" ne znači "zdravo". Šećer je uvijek šećer, kaže Kirkpatrick, koji je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge zdravstvene probleme. Ista stvar je i s uljem.
Što učiniti? Jedite proizvode koji imaju što manje sastojaka, primjerice, maslac od kikirikija koji se sastoji samo od kikirikija. Jedite voće, povrće i orašasto voće.
4. Proizvodi koji u sebi nemaju visokofruktozni kukuruzni sirup
Ljudi ne vole visokofruktozni kukuruzni sirup, a trgovci hranom zarađuju na njemu na način da na proizvode stavljaju oznake "NE sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup". S druge strane, kupce se toliko zbunilo ovim sirupom da misle da su ostali šećeri bezopasni. A nisu. Studija provedena ove godine pokazala je da šećeri povećavaju rizik smrti od kardiovaskularnih bolesti. Prijašnja istraživanja utvrdila su povezanost šećera i pretilosti.
Što učiniti? Ne dajte da vam obavijesti o visokofruktoznom kukuruznom sirupu na proizvodima odvrate pozornost s drugih šećera.
5. Proizvodi od pravog voća
Kirkpatrick kaže da ove tvrdnje za neke proizvode padaju u vodu čim pogledate sastojke. Problem je što je većina nas zavedena slikama na prednjoj strani pakiranja da se ne zamaramo stražnjom stranom, gdje je popis sastojaka, kaže Kirkpatrick. Podsjetila je na slučaj iz 2012. kada je jedna žena primijetila da u njezinu obroku od jagode uopće nije bilo jagode.
Što učiniti? Najsigurnije je da kupite pravo voće.
6. Oznake "s manje soli"
Amerikanci obožavaju sol zbog koje mnogi prerano umru. Prema odredbama američke Agencije za hranu i lijekove, proizvod može imati oznaku "manja količina soli" ako ima 25 posto manje soli od originalne verzije. To ne znači da ima nisku razinu soli, nego samo da je ima manje od originalne verzije.
Što učiniti? Držite se zdravije hrane i oznaka "bez soli", savjetuje Kirkpatrick.
>> Znojenje vam izmiče kontroli? Ova hrana će vam pomoći
a ko nas ne vara?