1,2,3,4?

Ako možete riješiti ovu mozgalicu za samo sedam sekundi, imate visok IQ

jagranjosh.com
08.08.2024.
u 06:00

Cilj je otkriti koji konop na desnoj strani ploče vodi do onog koji je pričvršćen za bananu.

Važno je pažljivo pogledati sliku umjesto da donosite brzu odluku između četiri moguća konopa. Ovakve vrste zagonetki mogu vam reći puno o tome kako razmišljate i gledate na svijet te vam mogu pomoći u razvoju vještina rješavanja problema i logičkog zaključivanja. Slika prikazuje konop omotan oko banane koja se proteže prema drvenoj ploči s četiri konopa označena s '1, 2, 3, 4' na drugoj strani.

Odgovor možda nije tako jednostavan kao što mislite, jer mnogi ljudi misle da je treći konop točan odgovor, prema Jagran Joshu koji je stvorio ovu optičku iluziju, piše Daily Mail. To je zato što mozak ne gleda sliku u cijelosti, već umjesto toga koristi prečace, preskačući neke dijelove kako biste mogli brže obraditi informacije. Traži najosnovnije informacije kako bi identificirao što gledate i nagađao što je cijela slika ako nije potpuna.

VEZANI ČLANCI: 

Godine 2011. istraživači sa Sveučilišta u Glasgowu otkrili su da kada nešto nije jasno oku, um predviđa što će vidjeti i popunjava praznine. “Naši mozgovi konstruiraju nevjerojatno složenu slagalicu koristeći bilo koje dijelove koje može dobiti”, objasnio je istraživač Fraser Smith.

VEZANI ČLANCI: 

Jeste li pogodili točno?

Dakle, ako pažljivo pogledate opcije konopa i povučete crtu između banane i ploče, primijetit ćete da druga žica vodi do voća. Budući da živimo u trodimenzionalnom svijetu, optičke iluzije vas mogu zavarati jer mozak ne dobiva iste signale poput dubine, sjenčanja, osvjetljenja i položaja kako bi interpretirao ono što vidite kao što biste dobili u svakodnevnom životu, prema Nacionalnom institutu za oči. Studija iz 2021. otkrila je da “stres generiran tijekom rješavanja mozgalica predstavljaj pozitivan stres, s poželjnim učinkom na pažnju igrača.”

Foto: jagranjosh.com

“Takve vrste stresa poboljšavaju kognitivne sposobnosti poput pažnje, koncentracije i rješavanja problema aktiviranjem čeonog režnja mozga”, nastavlja objašnjavati studija. Druge studije su pokazale da mozgalice igraju važnu ulogu u poboljšanju pamćenja i raspona pažnje, kao i u poboljšanju vještina rješavanja problema, sprječavanju kognitivnog opadanja i povećanju mentalne agilnosti - ili sposobnosti brzog obrade informacija, prenosi Daily Mail. Ove vrste optičkih iluzija su odlični alati ako želite potaknuti stimulaciju u mozgu i mogu pomoći u izgradnji vizualnih i prostorno-rezonirajućih vještina. Zagonetka se može koristiti za “poboljšanje funkcije prefrontalnog korteksa, koji igra važnu ulogu u kognitivnim sposobnostima, poput razmišljanja, donošenja odluka, koncentracije i rješavanja problema”, piše Daily Mail. “Zaista je važno razumjeti da ne vidimo stvarnost,” rekao je neuroznanstvenik Patrick Cavanagh, profesor na Dartmouth Collegeu za Vox 2020. godine. “Vidimo priču koja se stvara za nas.”

Studija otkrila: Pola sata dijemanja može poboljšati pamćenje, raspoloženje i budnost do četiri sata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije