pripazite!

Ove tri namirnice liječnik izbjegava pod svaku cijenu: Loše djeluju na vaše zdravlje

Shutterstock
30.12.2024.
u 16:30

Gastroenterolog Saurabh Sethi postao je viralan zbog videa o namirnicama koje ne konzumira

Dr. Saurabh Sethi često na svom TikTok profilu dijeli savjete u vezi zdravlja. Gastroenterolog se može pohvaliti s 473 tisuće pratitelja, a otkrio je koje tri "opasne" namirnice nikada ne jede zbog njihovog utjecaja na crijeva. Video je postao viralan, a doktor školovan na Harvardu ga je nazvao "Tri najopasnije namirnice za crijeva koje izbjegavam kao gastroenterolog", piše SurreyLive.

"Prvo, ultra-prerađena hrana bogata je konzervansima, aditivima i nezdravim masnoćama koje mogu poremetiti crijevni mikrobiom. Drugo, pržena hrana. Nju je teško probaviti i može usporiti probavni proces, što dovodi do nadutosti, plinova ili refluksa kiseline. Za povremeno prženje koristite ulja poput rafiniranog maslinovog, avokadovog ulja ili kokosovog ulja", objasnio je Sethi. Na trećem mjestu našla su se obična i dijetalna bezalkoholna pića. "Dijetalna bezalkoholna pića sadrže umjetna sladila poput aspartama, što može negativno utjecati na crijevni mikrobiom iz mog kliničkog iskustva", rekao je liječnik.

@doctorsethimd 3 Worst Foods for the Gut I Avoid as a Gastroenterologist ❌ Dr Sethi #medical ♬ original sound - Doctor Sethi ⚡️

Zašto je važno izbjegavati ovu hranu? Britanska zaklada za srce primijetila je da je ultra-prerađena hrana obično puna zasićenih masnoća, soli i šećera, što znači da njezina konzumacija može smanjiti prostor u našoj prehrani za zdravije opcije. Osim toga, raste uvjerenje da aditivi koji se nalaze u ovoj hrani mogu dovesti do štetnih zdravstvenih ishoda. Način na koji obrađujemo hranu može značajno utjecati na to kako naše tijelo reagira na nju. Istraživanje je pokazalo da konzumacija cjelovite hrane poput orašastih plodova omogućuje tijelu da apsorbira manje masnoće nego kada se ta hrana samelje i oslobađa svoja ulja.

Još jedna teorija u nastajanju sugerira da prehrana bogata ultra-prerađenom hranom može negativno utjecati na zdravlje naših crijeva. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se razumjele točne implikacije ultra-prerađene hrane na zdravlje. Healthline izvještava da jedenje hrane pržene u nestabilnom ulju može dovesti do nekoliko štetnih učinaka na zdravlje. Redovita konzumacija takve hrane može povećati rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i pretilosti.

Unatoč tome što je bez kalorija, bez šećera i bez masnoća, više istraživanja pokazalo je da su dijetna gazirana pića povezana su s razvojem dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Istraživanje je pokazalo da je konzumacija samo jedne porcije umjetno zaslađenog pića dnevno povezana s 8-13 posto većim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije