volite li tamu čokoladu?

Ako uživate u ovoj gorkoj hrani možda imate psihopatske sklonosti, tvrdi studija

shutterstock
15.01.2024.
u 12:30

Ako uočite da se okrećete hrani s profilom gorkog okusa, to bi moglo otkriti mračnu istinu.

Jeste li jedan od onih koji više vole super jaku, svježe prženu crnu kavu od cappuccina ili žudite za intenzivnim okusom 90 posto tamne čokolade u odnosu na bijelu ili mliječnu? A, za vrijeme noćnog izlaska? Biste li posegnuli za Negronijem ili gin tonikom umjesto slatkog Moscata ili sočne tekile sunrise? Pa, imamo loše vijesti, piše New York Post.

Ako uočite da se okrećete hrani s ovakvim profilom gorkog okusa, to bi moglo otkriti mračnu istinu. Ljudi na društvenim mrežama posljednjih su tjedana ludjeli zbog studije iz 2016. koja je proučavala preferencije okusa pojedinca i što to govori o njihovoj osobnosti.

VEZANI ČLANCI: 

Stručnjaci su upozorili da ljudi koji uživaju u gorkoj hrani mogu imati vrlo mračnu stranu te da mogu pokazivati ​​psihopatske, antisocijalne i sadističke crte osobnosti. Istraživači sa Sveučilišta u Innsbrucku istraživali su preferencije okusa 953 Amerikanca za revolucionarnu studiju. Sudionici su upitani o njihovoj sklonosti slatkoj, kiseloj, slanoj i gorkoj hrani i pićima.

Ti isti ljudi zatim su morali odgovoriti na četiri različite ankete o ličnosti koje su procjenjivale antisocijalne osobine ličnosti kao što su psihopatija, narcizam, agresija i sadizam. Rezultati studije otkrili su da postoji značajna veza između povećanog uživanja u gorkoj hrani i pojačanih sadističkih sklonosti. Gorka hrana uključuje stvari poput gin tonika, crne kave i tamne čokolade.

'U dvije smo studije istraživali kako bi preferencija gorkog okusa mogla biti povezana s antisocijalnim crtama ličnosti', stoji u sažetku studije, 'Dva uzorka američke zajednice iz SAD-a sami su prijavili svoje preferencije okusa koristeći dvije komplementarne mjere sklonosti i odgovorili na niz upitnika o osobnosti koji procjenjuju makijavelizam, psihopatiju, narcisoidnost, svakodnevni sadizam, osobinu agresivnosti i pet velikih čimbenika osobnosti'.

GALERIJA: Kako se rukujete? Doznajte što vaš stisak ruke govori o vama

1/6

'Rezultati obje studije potvrdili su hipotezu da su preferencije gorkog okusa pozitivno povezane sa zlonamjernim crtama osobnosti, s najčvršćom vezom sa svakodnevnim sadizmom i psihopatijom', zaključili su. Prema Psychology Today, 'svakodnevni sadizam' se odnosi na osobu koja uživa u običnim iskustvima u kojima je okrutnost zamjenska. Svakodnevni sadisti obično uživaju u ranjavanju drugih ili gledanju njihove patnje.

Ovi pojedinci također mogu uživati ​​u gledanju krvavih filmova, smatraju fizičke obračune uzbudljivim i smatraju da je čin mučenja zanimljiv. Što se tiče psihopata, studije su pokazale da čak 1 od 22 osobe može imati ovo stanje, što znači da ćemo tijekom dana vjerojatno proći pored dosta takvih osoba.

Psihopatija je neuropsihijatrijski poremećaj obilježen manjkavim emocionalnim reakcijama, nedostatkom empatije i lošom kontrolom ponašanja, što obično rezultira trajnom antisocijalnom devijantnošću i kriminalnim ponašanjem.

VEZANI ČLANCI: 

Ali, prije nego što izlijete bocu džina u sudoper ili bacite komad tamne čokolade u kantu, istraživači su upozorili da je ova vrsta istraživanja korelacije između preferencija okusa i osobnosti u povojima. Rekli su da iako se neka veza može uspostaviti, dokazi su još uvijek rijetki i samo zato što netko uživa u gorkoj hrani, ne znači nužno da će pokazivati ​​ gore navedene osobine.

Istraživači su također priznali važnu razliku između preferencija i prakse. Naglasili su da će neki ljudi izbjegavati jesti željenu hranu koja je skupa ili deblja, dok će drugu hranu konzumirati jer je jeftina ili zdrava. Također primjećuju da su popularne prehrambene namirnice poput čili papričica, piva, vina i kave u početku averzivne, ali postaju prihvaćene zbog izloženosti i društvenih posljedica.

Tu je i problem osjetljivosti na hranu, kao i iskustvo, koje povremeno može proizaći iz nenamjerne konzumacije – na primjer, pogrešno zamijeniti wasabi s avokadom. Zanimljivo je da su druge studije tvrdile da ljudi koji preferiraju slatku hranu mogu pokazivati ​​više 'prosocijalnog ponašanja', što uključuje pozitivna djela poput pomaganja, dijeljenja i brige za druge.

Istraživanje pokazalo koje osobine najčešće idu uz 'jutarnji tip' ličnosti:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije