Puno antioksidanasa

Ako želite ljepšu kožu bez upala, liječnici savjetuju da u prehranu ubacite - brokulu!

Shuttershock
13.08.2021.
u 15:30

Osim što je izvrstan izvor vitamina C koji podržava sintezu kolagena i zdravlje kože, prethodna istraživanja pokazala su da sulforafan smanjuje crvenilo i upale kože uzrokovane izlaganjem ultraljubičastom zračenju

Nedavno je više od 5.000 Amerikanaca u istraživanju Green Gianta brokulu ocijenilo kao omiljeno povrće (draže od mrkve i kukuruza koji su prošlih godina zauzimali prvo mjesto).i to najviše zbog njenih zdravstvenih prednosti i okusa-

Evo što treba znati o brokuli:

1 šalica nasjeckane brokule sadrži:

- 30 kalorija

- 0 g masti

- 6 g ugljikohidrata

- 2 g vlakana

- 2,5 g proteina

- 81 mg vitamina C 

- 93 mkg vitamina K 

- 567 IU vitamina A 

- 57 mkg folata 

- 288 mg kalija 

- 19 mg magnezija

- 60 mg fosfora

- 0,66 mg željeza 

43 mg kalcija 

0,37 mg cinka

Foto: Shutterstock
Zdravstvene prednosti brokule

Brokula sadrži hrpu 'moćnih' fitokemikalija, spojeva koji promiču zdravlje i pomažu u:

Borbi protiv upale: jer sadrži glukorafanin, spoj koji se u probavi pretvara u sulforafan koji inducira antioksidativno djelovanje, kaže voditeljica Međunarodnog vijeća za informacije o hrani Alyssa Pike, pa pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i upala u tijelu.

Održavanju zdravlja imuniteta: samo jedna šalica brokule sadrži više C vitamina nego naranča, a on djeluje kao antioksidans i igra važnu ulogu u imunološkoj funkciji (i smanjuje rizik od nekoliko kroničnih bolesti). Osim toga, brokula sadrži mnoštvo drugih vitamina i minerala povezanih s podržavanjem zdravog imunološkog sustava.

Smanjite rizik za neke vrste raka: općenito, ljudi koji jedu više povrća i voća imaju manji rizik od širokog spektra karcinoma, poput karcinoma pluća, mjehura i prostate.

Fritaja sa sipom, jelo koje rijetki pripremaju

1/3

Promičite zdravlje očiju: brokula sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse koji mogu spriječiti oksidativni stres i igrati ulogu u zdravlju očiju, objašnjava Pike.

Poboljšava šećer u krvi: brokula sadrži prirodni biljni spoj poznat kao sulforafan, za koji istraživanja pokazuju da može poboljšati kontrolu glukoze u pacijenata s dijabetesom tipa 2. Također, prirodno ima malo ugljikohidrata i sadrži vlakna, što je čini obrokom s niskog glikemijskog indeksa.

Podržava zdravlje srca: brokula je izvor nekoliko hranjivih tvari poput folata, kalija i željeza, a svi su oni vitalni za održavanje zdravog srca. Nedavno istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition pokazalo je da su sudionici koji su konzumirali više povrća iz porodice Cruciferae poput brokule imali manje nakupljanja kalcija u aortama od ljudi koji su jeli manje od ovog povrća.

Promiče zdravlje kože: Osim što je izvrstan izvor vitamina C koji podržava sintezu kolagena i zdravlje kože, prethodna istraživanja pokazala su da sulforafan smanjuje crvenilo i upale kože uzrokovane izlaganjem ultraljubičastom zračenju, rekla je Pike za Yahoo.

Odlični trendovi turističkog prometa: U kolovozu ostvareno 93% rezultata iz 2019.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?