Nedavno je više od 5.000 Amerikanaca u istraživanju Green Gianta brokulu ocijenilo kao omiljeno povrće (draže od mrkve i kukuruza koji su prošlih godina zauzimali prvo mjesto).i to najviše zbog njenih zdravstvenih prednosti i okusa-
Evo što treba znati o brokuli:
1 šalica nasjeckane brokule sadrži:
- 30 kalorija
- 0 g masti
- 6 g ugljikohidrata
- 2 g vlakana
- 2,5 g proteina
- 81 mg vitamina C
- 93 mkg vitamina K
- 567 IU vitamina A
- 57 mkg folata
- 288 mg kalija
- 19 mg magnezija
- 60 mg fosfora
- 0,66 mg željeza
43 mg kalcija
0,37 mg cinka
Zdravstvene prednosti brokule
Brokula sadrži hrpu 'moćnih' fitokemikalija, spojeva koji promiču zdravlje i pomažu u:
Borbi protiv upale: jer sadrži glukorafanin, spoj koji se u probavi pretvara u sulforafan koji inducira antioksidativno djelovanje, kaže voditeljica Međunarodnog vijeća za informacije o hrani Alyssa Pike, pa pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i upala u tijelu.
Održavanju zdravlja imuniteta: samo jedna šalica brokule sadrži više C vitamina nego naranča, a on djeluje kao antioksidans i igra važnu ulogu u imunološkoj funkciji (i smanjuje rizik od nekoliko kroničnih bolesti). Osim toga, brokula sadrži mnoštvo drugih vitamina i minerala povezanih s podržavanjem zdravog imunološkog sustava.
Smanjite rizik za neke vrste raka: općenito, ljudi koji jedu više povrća i voća imaju manji rizik od širokog spektra karcinoma, poput karcinoma pluća, mjehura i prostate.
Fritaja sa sipom, jelo koje rijetki pripremaju
Promičite zdravlje očiju: brokula sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse koji mogu spriječiti oksidativni stres i igrati ulogu u zdravlju očiju, objašnjava Pike.
Poboljšava šećer u krvi: brokula sadrži prirodni biljni spoj poznat kao sulforafan, za koji istraživanja pokazuju da može poboljšati kontrolu glukoze u pacijenata s dijabetesom tipa 2. Također, prirodno ima malo ugljikohidrata i sadrži vlakna, što je čini obrokom s niskog glikemijskog indeksa.
Podržava zdravlje srca: brokula je izvor nekoliko hranjivih tvari poput folata, kalija i željeza, a svi su oni vitalni za održavanje zdravog srca. Nedavno istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition pokazalo je da su sudionici koji su konzumirali više povrća iz porodice Cruciferae poput brokule imali manje nakupljanja kalcija u aortama od ljudi koji su jeli manje od ovog povrća.
Promiče zdravlje kože: Osim što je izvrstan izvor vitamina C koji podržava sintezu kolagena i zdravlje kože, prethodna istraživanja pokazala su da sulforafan smanjuje crvenilo i upale kože uzrokovane izlaganjem ultraljubičastom zračenju, rekla je Pike za Yahoo.
Odlični trendovi turističkog prometa: U kolovozu ostvareno 93% rezultata iz 2019.