Božićne blagdane prati obilje hrane i slastica pa kućanicama, ma koliko uživale u pripremi i kuhanju, vrlo često ovo vrijeme nalikuje udarničkoj smjeni za štednjakom.
Sve više restorana, ali i hotela u svoju je ponudu uvrstilo blagdanske menije – ručkove i večere, pa čak i noćenja te tretmane opuštanja za one koji se žele opustiti. Zbroje li se troškovi nabave namirnica, potrošena struja i vrijeme na pripremu svečanih ručkova, razlika između odlaska u restoran i pripreme kod kuće nije velika.
Troškova na pretek
Na hranu, unatoč akcijama i sniženjima, potrošit će se nekoliko stotina kuna. Purice, koje tradicionalno dolaze u tjednu prije Božića, stoje od 40 do 50 kuna za kilogram, a bakalara nema jeftinijeg od 150 kuna, dok blijeda zamjena u obliku smrznutog oslića stoji oko 30 kuna. Kilogram suhih kolačića stoji od 50 do 80 kuna. Pribroji li se tome pokoja glavica salate, kiseli krastavci, vino, mineralna voda, sastojci za francusku salatu, i troškovi vrtoglavo rastu. Istražili smo što se nudi u zagrebačkim restoranima za Badnjak, Božić i Silvestrovo te što pripremaju restorani koji nude dostavu.
Servirajte puricu i – osmijeh
Purica poput one s reklame, a kućanica odmorna i uređena? Moguće! Iskusni tim kuhara iz Esplanade ispeći će puricu od tri do četiri kilograma, krumpir i mlince te je dostaviti netom prije ručka. Vaše je da servirate i nasmiješeni dočekate goste. Restoran Casablanca za 130 kuna nudi meni od četiri slijeda – riblju juhu, glavno jelo po izboru, salatu te desert. U ponudi su i novogodišnje proslave, poput one u Sheratonu za 650 kuna po osobi, a paket s noćenjem u Deluxe sobi, s doručkom te korištenje wellnessa stoji 1060 kuna po osobi.