vino s dna mora

Boca našeg 'morskog' plavca u Americi se prodaje za 890 dolara

19.10.2017.
u 10:40

Pelješki vinar Ivo Šegović: Patentirali smo proizvod, sad i francuzi žele svoja vina praviti po našoj ideji

Vrhunsko pelješko vino punjeno u amfore koje nakon dvije godine provedene na dnu Malostonskog zaljeva izgledaju poput antičkih, atrakcija su na svjetskom tržištu vina na kojem postižu vrtoglavu cijenu. Proizvode ih pelješki vinari, braća Ivo i Ante Šegović, te Edi Bajurin, koji su svoj izum patentirali i zaštitili, te nitko na svijetu ne smije primjenjivati tu tehnologiju bez njihova dopuštenja. Njihov Wine bar Edivo u Dračama na Pelješcu, u kojem nas je dočekao Ivo Šegović, izgleda poput muzeja, a ne vinoteke.

Svoja vina ulijevaju u boce koje stavljaju u posebno za njih izrađene glinene amfore i spuštaju u Malostonski zaljev na dubinu od 20-ak metara, objašnjava nam Šegović. Pravilno su uskladištene u podmorskom podrumu, položene s čepom prema morskom dnu. Malostonski zaljev bogat je morskim organizmima, nema jakih struja i na njih se lijepe kamenice, druge školjke i ostali morski organizmi pa nakon dvije godine, osim što je vino iz mora kvalitetnije od onoga iz klasičnog podruma, amfore dobivaju patinu i izgedaju kao da su stoljeće pod morem.

– Vino iz amfore, koje smo nazvali Navy Mysterium, postalo je hit čim se pojavilo na tržištu. Nakon objave na Facebooku, bez ikakve reklame, za nas su čule i zainteresirale se svjetske medijske kuće – kaže Šegović.

U Drače su počele pristizati svjetske televizijske ekipe koje su svijetom proširile priču o prirodnom morskom vinskom podrumu u kojemu amfore svojom čarobnom rukom ukrašava priroda.

1/13

– Bilo je sigurno dvjestotinjak svjetskih televizijskih kuća koje su o nama snimile prilog. Jedna američka web stranica, Thrillist, objavila je priču o nama koja ima gotovo 13 milijuna pregleda – ističe Šegović. Provjerili smo, prije dva dana prilog o njima gledalo je 12,482.287 ljudi.

– Uopće ne mnogu zapamtiti tko je sve bio. Dolazili su ljudi snimati dokumentarne filmove, koji su ronili s nama i proveli na Pelješcu i po dva tjedna. Bili su i iz agencije Associate Press, kineske ekipe, ruske... – priča Šegović. Interes medija pratio je i interes trgovaca pa se njihova vina iz amfore danas piju u vrhunskim francuskim restoranima, a na mrežnim stranicama njihova distributera u SAD-u vidimo da za jednu Edivo amforu, u kojoj je boca od 0,75 litara vrhunskog plavca, Amerikanci plaćaju vrtoglavih 890 dolara.

Grobna tišina na dnu mora

– Brat i ja proizvodimo vina, a obojica smo, kao i naš prijatelj Edi Bajurin, ronioci. Edi je došao na ideju da napravimo podmorski vinski podrum – priča Ivo Šegović. Istraživanja o skladištenju i dozrijevanju vina na dnu mora, isprva samo u bocama, započeli su 2009. godine, ali nije počelo dobro. – Prva serija nam je propala, oko 300 boca vrhunskog plavca malog. Na boce smo stavili dva sloja voska i čep, ali u njih je ušlo more i vino nije valjalo. Dogodine smo stavili tri sloja voska, opet isto. Taj smo problem napokon riješili s tri sloja voska i još jednim specijalnim zaštitnim slojem – priča Ivo Šegović.

Taj su svoj patent zaštitili i nitko ga na području Europske unije, SAD-a, Rusije, Kine i zemalja trećeg svijeta ne smije koristiti. Riješili su i problem boca, a Malostonski zaljev pokazao se idealnim prirodnim podrumom. Vina odlažu na tri lokacije, u tri uvale, na dubinu od 18 do 22 metra, a temperatura na dnu je uvijek ista, i zimi i ljeti, 15 Celzijevih stupnjeva.

– Uz grobnu tišinu koja tamo vlada, mjesto je idealno za dozrijevanje crnog vina. Trebalo je još riješiti problem svjetla, odnosno bocama osigurati tamu. Tako smo se dosjetili amfora – otkriva nam naš domaćin i objašnjava kako nije bilo moguće sagraditi podrum na dubini od 20 metara i tako su došli na ideju da svaka boca dobije svoj podrum.

– Nije bilo lako staviti bocu u amforu. Prvo smo je mislili ispeći oko boce, ali staklo se počne taliti na 800 stupnjeva, a amfori treba 1200 stupnjeva da se ispeče. Na kraju smo našli lončarstvo Valent, našeg današnjeg partnera. Valent je vrlo ozbiljan čovjek, rekli smo mu što želimo i ponudio nam je da će raditi amfore za nas – priča Ivo.

Amfore se prave iz dva dijela, a koliko je postupak kompliciran svjedoči podatak da amforu prije nego što u nju dođe boca treba uzeti u ruku ravno 80 puta, izbrojili su naši vinari. No, najbitnije je od svega što je isto vino iz običnog podruma, iz boce skladištene pod morem i ono iz boce u amfori pod morem – potpuno različitog okusa. Na Sabatinu, najprestižnije natjecanje vinara u Dalmaciji, poslali su bocu plavca iz običnog podruma i onog iz mora. Obični je dobio srebrnu medalju, morski zlatnu. Vina iz amfore nisu ni slali na ocjenjivanje. Treba poslati 12 boca, a to im je preskupo. Nije ni čudo, u njihovom baru, vidimo, stoji 2100 kuna po amfori, a boca iz mora košta 500 kuna.

– Amfora je posebna priča, tko god kuša vino ne može vjerovati, međutim, ona je čak i nama u proizvodnji skupa. Ali to ne znači da je nećemo poslati na ocjenjivanje i testiranje, poslat ćemo je – kaže Šegović.

Osim u Wine baru u Dračama, vino iz amfora Navis Mysterium može se kupiti i u Dubrovniku, Zagrebu i Splitu. Ima ga u boljim hrvatskim restoranima i hotelima, ali većina odlazi u izvoz.

Foto: Edivo
Foto: Edivo

Pelješac je jedinstven

– S Amerikom surađujemo, što je komplicirano jer svaka njihova savezna država ima druge zakone o alkoholu. Tako da ovaj put nije problem s nama i našom administracijom, već s njihovom. A s kineskom pogotovo. Čovjek je iz Kine dolazio tri puta i još nije uspio dobiti sve dokumente, mora da su Kinezi kompliciraniji i od nas – dodaje Šegović.

– Nitko na svijetu ne bi smio raditi tom našom tehnologijom. Iz Francuske nas pitaju možemo li njihovo vino staviti u naše amfore i da nam oni sve to plate. Dogovorili smo se da ćemo porazgovarati, zašto ne, patent je naš. Oni bi u našemu moru čuvali svoja vina. Polovica bi bila chablis, vrsta vina iz Burgundije, 25 posto crnih vina drugih sorti iz Burgundije i 25 posto rosea iz Provanse – ističe Šegović.

Šegović tvrdi da su Pelješac i Malostonski zaljev jedinstven spoj, najbolji na svijetu za proizvodnju vina. Osim što je vinar, ronilac je, cijeli život je u moru i nije iznenađen što amfore nakon vađenja izgledaju kao da su stoljeće bile na dnu. Potapali su oni amfore i na drugu stranu poluotoka, ali temperatura nije dobra, struje su jake i ne hvata se ništa, a Malostonski zaljev je, kaže, potpuno druga priča.

– Baš se pogodilo! Svaka amfora i boca su unikatne – ponosi se Šegović.

Priča da su bili atrakcija na sajmu u Bordeauxu. Do njih je došao jedan od najvećih poznavatelja vina i kupio jednu amforu za svoj privatni muzej vina u koji je uložio 100 milijuna eura, a kupovali su ih i vrhunski restorani s nekoliko zvjezdica.
– Ne sjećam se više imena, ali gledao sam vinsku kartu jednog od restorana u Saint-Tropezu koji je uzeo našu amforu. Na toj vinskoj karti bilo je vina i po 200.000 eura. Nisam mogao vjerovati što vidim – priča Šegović koji kaže da ima i domaćih kupaca.
– Naši hrvatski kupci kupuju za svadbu, za dar liječniku, ali tko to može plaćati u Hrvatskoj! Ovo je proizvod za cijeli svijet.

Dolaze im najviše turisti, pojedinačno ili organizirano.

– Mi smo otvorili vinski bar jer su nam stizali mailovi, poruke, ljudi su željeli doći, vidjeti i probati. Nudimo degustacije vina uz pršut, sir, autohtone proizvode. Tu održimo prezentaciju, pokažemo kako se skladišti, prikažemo im film. Ljudi koji dolaze upravo radi toga redovito i kupe, a ostali koji dođu slučajno, najčešće obilazeći pelješke podrume i prvi put to vide, najčešće ne kupe, najviše zato što je amfora velika, iz dva dijela i teško ju je nositi u avion.

Otvoreni su sve do 28. studenoga kada im je najavljena zadnja grupa. Napravit će stanku u prosincu i siječnju, a onda opet otvaraju.

– Prije godinu i pol dana išlo je vino u Kinu preko Srbije. Na srbijanskoj carini je zaustavljeno jer su mislili da su amfore prave. Znam da sam nosio dokumente i na kraju je ipak sve dobro prošlo. Izgledale su previše autentično, čovjek nije vjerovao...

Foto: Edivo
Foto: Edivo

Razvijamo podvodni turizam

Amfore treba često obilaziti dok su pod morem. Srećom, sva trojica su ronioci, svoj podmorski podrum obilaze svakih 7 do 10 dana, ovisi o vremenu. Dio boca je u olupini starog broda potonula na dnu Malostonskog zaljeva. Postat će turistička atrakcija. Još nije otvoren za posjetitelje, ali u suradnji s ronilačkim klubom namjeravaju ga otvoriti za ronilačke turističke ture.

– Od sljedeće godine nadamo se otvoriti i taj veliki brod u Malostonskom zaljevu. Dug je 25 metara, ali nije još otvoren za javnost. Otvorit ćemo ga, dobili smo koncesije za ovo što sad imamo dolje, a za brodove treba neke posebne dozvole i čekamo. Razvijat ćemo i podvodni turizam – najavljuje.

Iako otvaraju velika tržišta, oprezni su, ne žele grlom u jagode.

– Idemo polako. Najvažnije je zadržati kvalitetu i ne srljati. Ne ubrzavati procese već pustiti da vrijeme napravi svoje s crnim vinom, upravo onako kako treba. Sad ćemo razdvojiti plavce, u amfore i boce iz mora stavljat ćemo najbolje vino koje imamo, vrhunski dingač od ove godine jedan mali dio u boce na tržište, ostalo u more. Dio u amforama, dio samo u bocama. Bit će to izvanredno vino – kaže Ivo Šegović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije