Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Probiotici kao saveznici

Bolest modernog doba: Pojavljuje se kod gotovo četvrtine stanovništva i narušava kvalitetu života

Foto: Shutterstock
1/4
19.10.2023.
u 13:30

Probavne smetnje mogu značajno utjecati na svakodnevicu i kvalitetu života, a često dolaze u obliku više tegoba odjednom pa je teško odrediti točan uzrok, ali i preciznu dijagnozu, no jedan od najčešćih problema koji se pojavljuju je sindrom iritabilnog crijeva (engl. IBS - Irritable bowel syndrome).

Istraživanja pokazuju da čak 40% osoba zadovoljava dijagnostičke kriterije iako nemaju ustanovljenu dijagnozu, a bez obzira na to što nije riječ o životno ugrožavajućem stanju, sindrom iritabilnog crijeva uvelike narušava kvalitetu života pojedinca te je drugi na listi kao razlog izostanka s posla. Pojedinci s dijagnozom IBS-a nailaze na poteškoće kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti, što utječe na mentalno i fizičko zdravlje.

Iako se sindrom iritabilnog crijeva može pojaviti kod svih dobnih skupa, učestaliji je kod mlađih, dok su žene pogođene gotovo dvostruko više od muškaraca. Prvi simptomi pojavljuju se u dobi između 20 i 30 godina, traju mjesecima, pa čak i godinama. Prema podacima dostupnima za Hrvatsku, rasprostranjenost je i do 29%  (na svjetskoj razini je između 10 i 15%), dok je na razini regija situacija sljedeća – Osječko-baranjska županija 29,16%, Grad Zagreb 28%,  Bjelovarsko-bilogorska županija 26,52%.

SIC, odnosno sindrom iritabilnog crijeva, biopsihosocijalni je poremećaj, što znači da na njega utječe nekoliko čimbenika – biološki, psihološki i socijalni pa je izravno povezan sa psihološkim zdravljem i dobro nam poznatim problemom modernog vremena – stresom te je često povezan s drugim poremećajima poput sindroma kroničnog umora, depresije i anksioznosti.

Foto: Shutterstock

No kada se pojavljuje sindrom nervoznih crijeva? Iako su provedena brojna istraživanja i studije, točan uzrok nastanka sindroma iritabilnog crijeva nije u potpunosti jasan, neki od faktora su stres, hormonalne promjene, genetika i neravnoteža crijevne flore. Kako tijekom menstrualnog ciklusa hormonalne promjene mogu utjecati na funkcioniranje probavnog sustava, baš kao što utječu i stres i emocionalni faktori, žene ulaze u rizičniju skupinu za obolijevanje od ovoga sindroma.

Dijagnoza se pak postavlja na temelju kliničke slike te se u toj praksi koristi Rimski (IV) koji bolest definira kao ponavljajuću bol u trbuhu što se pojavljuje prosječno jednom tjedno tijekom razdoblja od tri mjeseca.

Nakon postavljene dijagnoze, ključna je uspostava povjerljivog odnosa između liječnika i pacijenta budući da ne postoji specifična terapija te je nužna promjena načina života i prehrane. Vrlo je važan individualan pristup ovoj bolesti pa je pacijentu potrebno objasniti koji čimbenici pogoršavaju stanje (često je riječ o prehrani i stresnim situacijama). Također, za pomoć pacijentima koriste se prokinetici, antiaferentni lijekovi, antidepresivi te probiotici – jedan od najvažnijih probiotičkih sojeva kod tegoba IBS-a je Lactobacillus plantarum 299v, koji je glavni sastojak Flobian® kapsula.

Lactobacillus plantarum 299v smanjuje napuhanost, učestalost i jačinu bolova te doprinosi boljoj kvaliteti života povoljno djelujući na liječenje i ublažavanje simptoma IBS-a. Osim učinkovitog liječenja i ublažavanja simptoma, važna komponenta je i inovativno @TECH pakiranje, tehnologija koja štiti probiotike od štetnih čimbenika iz okoline, poput vlage, kisika i UV zraka.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web-shopu, a dodatne informacija potražite na www.probiotic.hr

Sadržaj donosimo u suradnji s Abela Pharmom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije