PROMO

Stres – glavni okidač probavnih smetnji

Flobian
25.03.2024.
u 11:24

Stres vs. Probava: Kako stres utječe na probavni sustav?

Naša crijeva često su mjesto nevjerojatnih emocija i fizičkih tegoba. Osjećaj leptirića u trbuhu kad se zaljubimo ili toplina nakon obroka - sve su to znakovi kako naša emocionalna stanja ponekad imaju snažan utjecaj na probavni sustav. Međutim, nisu uvijek svi ti osjećaji pozitivni. Često su popraćeni nelagodom poput nadutosti, težine u želucu, zatvora ili proljeva, a često se događaju u stresnim situacijama poput ispita, javnih nastupa ili važnih sastanaka. Kako se život ubrzava, stres postaje sveprisutan, a to ima ozbiljan utjecaj na naše probavne procese.

Velik broj ljudi, bez obzira na spol ili dob, pati od nadutosti i povećanog stvaranja plinova u crijevima, što značajno utječe na njihovu svakodnevnu funkcionalnost i kvalitetu života. Jedan od najčešćih simptoma koji dovode ljude do gastroenterologa je nadutost. Ova neugodna pojava može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući prehrambene navike i funkcionalne poremećaje.

Nadutost je složen problem koji zahtijeva pažljivo razumijevanje i pristup. Hoće li budućnost donijeti rješenja koja će olakšati život milijunima ljudi diljem svijeta? I dok čekamo odgovor na to pitanje, važno je znati da već danas postoje mnogi učinkoviti načini za borbu protiv nadutosti, od promjene prehrambenih navika do primjene učinkovitih proizvoda u tu svrhu.

Simptomi i izazovi funkcionalnih poremećaja

Kad se zagledamo u prehrambene navike koje vode do neugodne nadutosti, počinjemo shvaćati da ulazimo u labirint neredovite prehrane, obilnih obroka i brze konzumacije hrane bez adekvatnog žvakanja. Također, tu su i neprimjereni izbori namirnica koji mogu postati okidači za povećano ispuštanje plinova i nelagodan osjećaj u trbuhu. Svi smo se susreli s pojačanim ispuštanjem plinova, neugodnim senzacijama u trbuhu i bolom nakon obilnih obroka ili konzumiranja gaziranih pića. No, kako se ove navike odražavaju na naša crijeva i opću dobrobit?

Simptomi nadutosti često su povezani s osjećajem punoće, kruljenjem u crijevima te osjećajem boli koji nas prati nakon jela. Za mnoge, ovo stanje može biti poput nošenja kamena u trbuhu, što ukazuje na funkcionalnu dispepsiju. Međutim, kada se nadutost kombinira s bolom u trbuhu, proljevom ili zatvorom, možemo početi sumnjati na sindrom iritabilnog crijeva.

Neki ljudi doživljavaju probavne smetnje koje ne spadaju ni pod funkcionalnu dispepsiju ni sindrom iritabilnog crijeva. Za njih, nadutost može biti izražena bez jasnih poveznica s drugim zdravstvenim problemima, što sugerira postojanje funkcionalne nadutosti kao posebnog stanja. Kroz pažljivo razmatranje i prilagođeni pristup, možemo bolje razumjeti ovu raznolikost u manifestaciji probavnih tegoba, pružajući nadu za bolje razumijevanje i upravljanje ovim stanjem.

Upravljanje stresom za bolje zdravlje crijeva

Iako ste zasigurno poprilično svjesni svojih stresnih okidača, možda niste svjesni kako to utječe na vaša crijeva.

Veza između mozga i crijeva nije jednosmjerna ulica. Mozak šalje signale crijevima, ali isto tako, vaša crijeva imaju moć vratiti udarac. Kada se suočavate sa stresom, vaša crijeva mogu postati centar pažnje, izražavajući se kroz neugodne osjećaje poput nadutosti, bolova ili promjena u stolici.

Stres, posebno onaj koji proizlazi iz anksioznosti i zabrinutosti, igra ključnu ulogu u potpaljivanju probavnih tegoba. Njegova moć leži u sposobnosti da pokrene lančanu reakciju u tijelu, utječući na različite aspekte probavnog sustava. To uključuje visceralnu preosjetljivost, gdje crijeva postaju osjetljivija na signale boli, te promjene u crijevnoj mikrobioti koje mogu utjecati na cjelokupno zdravlje probavnog sustava.

Izazovi u poboljšanju prehrambenih navika i životnog stila

Kada je riječ o održavanju zdrave probave, pravilna prehrana igra ključnu ulogu. Pacijentima preporučujemo promjene u prehrambenim navikama koje mogu znatno poboljšati njihovu probavu i smanjiti nelagodu koja proizlazi iz probavnih tegoba.

Prvo što se savjetuje je izbjegavanje hrane koja može izazvati nadutost i nelagodu u trbuhu. To uključuje namirnice poput mliječnih proizvoda, prerađene hrane, masne hrane i hrane bogate šećerom. Umjesto toga, potičemo pacijente da se fokusiraju na unos svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih izvora proteina.

Pored prehrambenih promjena, preporučujemo i primjenu određenih proizvoda koji mogu pomoći u smanjenju nadutosti i stvaranja plinova. Primjena proizvoda poput FLOBIAN® pokazala se kao učinkovita strategija, s dokazanim rezultatima u olakšavanju simptoma kod većine pacijenata, čak kod 95 % pacijenata. FLOBIAN®  je proizvod koji cilja izvore nadutosti i pruža brzo olakšanje, čineći svakodnevni život lakšim i ugodnijim.

Osim učinkovitog liječenja i ublažavanja simptoma probiotičkim sojem LP 299v, važna komponenta je i inovativno @TECH pakiranje, tehnologija koja štiti probiotike od štetnih čimbenika iz okoline, poput vlage, kisika i UV zraka, te garantia točan broj živih probiotički stanica do kraja roka trajanja.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web-shopu www.abela.hr . Više informacija o probioticima možete potražiti na www.probiotic.hr .

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?