Pripazite

Nije svaka čašica jogurta čarobni lijek za probavu, ove će vam opcije uzrokovati još veće probleme

Flobian
Foto: Shutterstock
1/4
25.09.2024.
u 12:16

U potrazi za olakšanjem, posežemo za različitim „prirodnim“ rješenjima, ali koliko su ona doista učinkovita?

Kad se vratimo s godišnjih odmora, često postajemo preplavljeni obvezama, a uz stres se gotovo neizbježno pojavljuju i problemi s probavom. Svatko od nas barem je jednom osjetio taj neugodan osjećaj nadutosti, grčeva ili neredovite stolice nakon obroka. Mnogi posežu za raznim „čudotvornim“ rješenjima i savjetima na internetu koji su prepuni popisa namirnica mogu pomoći. No, budimo iskreni, je li sve to stvarno učinkovito? Vrijeme je da razjasnimo neke od najčešćih mitova i pogledamo što zaista može pomoći vašem probavnom sustavu, a što vam možda donosi više štete nego koristi.


Svaki jogurt je ljekovit

Koliko ste puta čuli da jogurt pomaže kod probavnih tegoba? Istina je da jogurt može biti koristan zbog probiotika, ali ne bilo koji jogurt. Većina jogurta u trgovinama pretrpana je šećerom, aditivima i nema dovoljno živih kultura koje bi mogle pomoći vašim crijevima. Dakle, nije svaka čašica jogurta čarobni lijek za probavu. Ako stvarno želite osjetiti dobrobiti korištenja probiotika, birajte prirodni jogurt bez dodataka ili, još bolje, kefir, koji sadrži i do 61 soj dobrih bakterija i kvasaca.


Izbjegavanje glutena poboljšava probavu

Posljednjih godina bezglutenska prehrana postala je hit – ljudi vjeruju da im izbacivanje glutena iz prehrane automatski donosi lakšu probavu i više energije. Ne, osim ako nemate celijakiju ili dijagnosticiranu osjetljivost na gluten, uklanjanje glutena vam neće donijeti ništa osim potencijalno manje važnih vlakana i hranjivih tvari. Umjesto toga, birajte integralne žitarice poput kvinoje ili zobenih pahuljica koje će vam donijeti ne samo energiju već i poboljšati probavu na prirodan način.

Foto: Shutterstock


Kava na prazan želudac potiče probavu

Vjerojatno ste čuli da kava može „pokrenuti“ probavni sustav i da kofein može potaknuti rad crijeva, ali ako pijete na prazan želudac, riskirate iritaciju želuca. Kava na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline, što može dovesti do osjećaja nelagode, pa čak i gastritisa. Ako ne možete bez svoje jutarnje kave, najbolje je popiti je nakon laganog doručka – vaš će vam želudac biti zahvalan.


Što stvarno pomaže probavi?

Sada kad smo razbili neke od najčešćih mitova, vrijeme je da se posvetimo stvarima koje doista djeluju.


Vlakna – ključ zdravlja crijeva

Vlakna pomažu u regulaciji stolice, sprječavaju zatvor i pomažu hraniti dobre bakterije u crijevima. Ako želite poboljšati probavu, jedite više voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica. Na primjer, jabuke, grah i lanene sjemenke odličan su izbor.

Foto: Shutterstock


Voda – jednostavno, ali učinkovito rješenje

Hidratacija je ključna za zdravu probavu. Voda pomaže razgradnji hrane, potiče apsorpciju hranjivih tvari i osigurava mekšu stolicu. Nedovoljan unos vode može uzrokovati zatvor i druge probavne probleme. Stručnjaci preporučuju unos najmanje 8 čaša vode dnevno, zato zgrabite tu bocu vode i redovito pijuckajte tijekom dana – crijeva će vam biti zahvalna.


Zdrave masti za glatku probavu

Pogrešno je misliti da trebate izbjegavati sve masti jer one zdrave masti od ribe, avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki ne samo što vam pomažu u apsorpciji vitaina nego i olakšavaju probavu te pojačavaju osjećaj sitosti. Zato ne zaboravite dodati malo maslinovog ulja u salatu ili pojedite šaku orašastih plodova kao užinu.


Probiotici – saveznici u borbi protiv nadutosti

Ako imate osjećaj da vam je želudac poput balona koji bi mogao eksplodirati, probiotici vam mogu pomoći. Budući da se pokazalo kako probiotičke kulture blagotvorno djeluju na crijevnu floru, iznimno je važno uvesti ove dobre bakterije u svakodnevnu prehranu. Hrana bogata probioticima, poput kefira, kiselog kupusa ili kimchija, može pomoći vraćanju u ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima. Istraživanja su pokazala da je jedan od najvažnijih bakterijskih sojeva kod tegoba IBS-a Lactobacillus plantarum 299v, a ovaj je probiotik ujedno i jedan od glavnih sastojaka Flobian® kapsula.

Umjesto da samo privremeno olakšava simptome, ova skupina sprječava vezanje štetnih bakterija na crijevnu stijenku i smanjuje apsorpciju njihovih toksina, čime pomaže u smanjenju nadutosti i stvaranju plinova. Samo jedna kapsula dnevno dovoljna je da 95% korisnika osjeti olakšanje tih simptoma. Zahvaljujući inovativnom @TECH® pakiranju, Flobian® osigurava da svaka kapsula sadrži točan broj živih probiotičkih stanica, do kraja roka trajanja, štiteći ih od štetnih čimbenika iz okoline poput vlage, kisika i UV zraka. Tako Flobian® pruža trajno rješenje, a ne samo trenutno olakšanje. Ne dopustite da probavne smetnje utječu na kvalitetu vašeg života.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web-shopu www.abela.hr. Više informacija o probioticima potražite na www.probiotic.hr.

Sadržaj nastao u suradnji s Abela Pharmom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?