Jeste li znali da uzgoj životinja radi mesa, jaja i mlijeka utječe na globalno zatopljenje više nego sav promet ovoga svijeta i odgovoran je za 65 % emisije dušikova oksida, koji je čak 296 puta destruktivniji od CO2?
Povodom Dana planeta Zemlje, Večernji list u suradnji s Prijateljima životinja, pripremio je kuharicu s receptima veganskih jela kojima direktno utječemo na vlastito zdravlje, ali i zdravlje planeta te na opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Napravite dobru stvar za vaše zdravlje i zdravlje našeg planeta i isprobajte nešto novo! Među raznim receptima donosimo recept za burek s tofuom!
Sastojci:
– 0,5 kg svježeg tofua
– 1 dl sojina mlijeka
– ½ dl ulja
– 2 žličice soli
– 1-2 limunova soka ili 4-5 žlica octa
– 1 dl vode
– 0,5 kg kora za burek
Priprema:
Izblendati 250 dag tofua s nezaslađenim sojinim mlijekom, sokom od limuna, uljem i soli. Drugu polovicu tofua, odnosno 250 dag, samo izmrviti s vilicom te dodati u izblendanu smjesu. Smjesom premazati koru na sredini. Rasporediti otprilike jednu do dvije žlice smjese po kori (ako je kora tanja treba manje smjese, a ako je deblja više) te razmazati po korama. Kore sa smjesom zarolati i složiti u nauljen protvan. Na kraju, posložen burek poškropiti s 1 dl vode i malo ulja. Peći na 200°C oko 45 minuta.
Ovu srijedu 19. travnja Večernji list i Prijatelji životinja daruju prilog „Kuharica za bolji planet“ u kojem donosimo više od 30 recepata koji pozitivno utječu na zdravlje svih nas i našeg planeta. Isprobajte zanimljiva jela kao što su kajgana bez jaja, štapići s ajvarom ili pita od tofua. Donosimo recepte za vege burgere, tagliatelle sa špinatom, zelene tortilje i druge zanimljive kulinarske ideje kojima doprinosimo očuvanju našeg okoliša.