Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
punim plućima

Čak i mala količina kofeina može olakšati disanje i astmu

Kava
Arhiva VL
31.12.2012.
u 08:00

Kofein prije tjelovježbe može otvoriti dišne puteve i olakšati disanje te smiriti kašalj

Istraživanje provedeno na sveučilištu Indiana Bloomington pokazalo je da čak i mala doza kofeina prije treninga može ublažiti simptome astme izazvane fizičkom aktivnošću.

Samo dvije šalice kave popijene sat vremena prije bavljenja fizičkom aktivnošću jednako su učinkovite za otvaranje dišnih puteva kao i upotreba inhalatora ili, točnije, devet miligrama kofeina po kilogramu tjelesne težine. Manji unos kofeina, od tri do šest miligrama po kilogramu tjelesne težine, također je smanjio otežano disanje, kašalj i druge simptome. Za usporedbu, prosječna šalica kave sadrži od oko 80 do 135 miligrama kofeina.

Dodatna prednost kave u odnosu na inhalator jest i to što inhalator s vremenom postaje sve manje učinkovit.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije