Nakon što joj je u 26. godini dijagnosticirana leukemija, Christina Pirello odlučila je promijeniti stil življenja što je uključivalo i promjene u prehrani. Put kojim je krenula doveo ju je do statusa jedne od vodećih stručnjakinja na polju cjelovite i prirodne prehrane te mnogi u njezinim kuharicama pronalaze inspiraciju za svakodnevna kulinarska iznenađenja, ali i konstruktivnu pomoć za zdravlje organizma. A ono što Christina često spominje namirnice su koje omogućavaju organizmu da se pročisti čime se automatski potiče imunološki sustav te poboljšava zdravlje.
- Ljudima koji boluju od ozbiljnih bolesti preporučila bih da i sami pokušaju istraživati, uz savjete iz medicine, kako bi otkrili što je za njih najbolje. I, naravno, trebaju jesti povrće, te iz prehrane posve izbaciti jednostavne šećere, sve gazirane napitke te brzu hranu, kao i većinu zasićenih masti. Na taj će način najbolje pročistiti svoj organizam i potaknuti proces iscjeljenja. Mislim da je "brak" između cjelovite prehrane i medicine često najbolji put prema iscjeljenju.
Zdravo, brzo, maštovito
Osim osoba koje se mogu identificirati s dijelom njene životne priče, često za savjete o prehrani pitaju oni kojima ubrzani tempo života ponekad onemogućava pripremu obroka koji bi zadovoljili njihove potrebe. Upravo je zato ova vrsna kuharica u suradnji s nakladničkom kućom Planetopija osmislila kuharicu Na brzinu koja sadrži fantastične recepte za brze, zdrave i maštovite obroke.
- Ljudi sami moraju donijeti odluku da će zdravo jesti i zatim u tom smjeru organizirati svoje živote. Nije problem pripremiti količinu cjelovite žitarice koja će biti dostatna za nekoliko obroka, kao na primjer smeđu rižu te sljedeće dane pirjati povrće s istom tom rižom i prirediti salatu ili sushi s algom nori... Isto se tako mogu pripremiti mahunarke pa ih pretvoriti u varivo, juhu, salatu ili umak - objašnjava Pirello te dodaje kako se u ovim modernim vremenima također nude i konzervirane ekološki uzgojene mahunarke koje skraćuju vrijeme pripreme obroka.
Kako je za pripreme hrane neizbježan gubitak male količine hranjivih tvari, Pirello savjetuje u prehranu dodati i sirove salate, orašaste plodove, sjemenke i slično, kako bi se očuvao optimalni status uhranjenosti. Trudnicama, dojiljama i maloj djeci pak preporučuje prehranu koja se bazira na namirnicama biljnog podrijetla što podrazumijeva velike količine žitarica, orašastih plodva, sjemenki, mahunarki, povrća i voća.
- No, mislim da je ipak najvažnije naglasiti da bi ljudi trebali ponovno razmisliti o načinu na koji žive. Mislim da bi trebali početi kuhati barem jedan obrok na dan jer jedan od najvažnijih aspekata naših života upravo je kuhanje hrane koja nas oblikuje u bića kakva jesmo. Hrana oblikuje našu snagu i zdravlje - zaključila je autorica pet kuharica bestselera i Emmyjem nagrađena voditeljica kulinarskog showa Christina Cooks koja ovog vikenda, 12. i 13. lipnja, u Makronovi održava seminar i radionicu kuhanja.
Recept za 3-4 obroka
Sastojci
½ šalice slanutka iz konzerve, 1½ šalica vode, maslinovo ulje, ½ glavice žutog luka, narezanog, morska sol, 1 mala mrkva, narezana, 1-2 stabljike celera, narezane, 1 svježi đumbir veličine 5 cm, nariban i ocijeđen, prstohvat mljevenog šafrana, kurkume i čilija u prahu, 1 rajčica narezana na kockice, 2-3 stabljike usitnjenog svježeg peršina
Priprema
Slanutak dobro operite i 15 minuta kuhajte sa štapićem cimeta (2,5 cm). Cimet bacite, a slanutak procijedite i ostavite sa strane. U dubokoj tavi na malo ulja kratko pirjajte luk na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte prstohvat soli i pirjajte 1-2 minute. Dodajte mrkvu i celer, još malo soli te pirjajte još 2 minute. Umiješajte sok đumbira, šafran i začine te još malo soli. Umiješajte slanutak i po želji posolite. Maknite s vatre i umiješajte nasjeckanu rajčicu. Prebacite u tanjur za posluživanje te ukrasite peršinom.