Hrvatski kulinarski specijaliteti među najukusnijima su na svijetu, preporučuje ovih dana na svojim stranicama CNN svim svjetskim turistima u članku “Od Hrvatske do Čilea - četiri uzbudljiva kulinarska izleta”.
Godišnji iz snova
Planirate li godišnji odmor iz svojih snova, zašto ne biste probali najbolju hranu koju ste ikad jeli, pitaju novinarke Nina Fedrizzi i Nathalie Jordi, te na prvo mjesto svojih gastronomskih preporuka stavljaju Hrvatsku i Dalmaciju, potom Andaluziju u Španjolskoj, Patagoniju u Čileu, a tek na samom kraju je takva kulinarska velesila kao što je Francuska i njezina pokrajina Burgundija.
Dok se plovi hrvatskom obalom, pišu, treba kušati vina s Pelješca poput plavca malog, zaljevske školjke iz Malog Stona i divlje kapare s otoka Visa. Svjetskim turistima preporučuje se da posjete lokalne konobe, gdje će se dobro provesti, a ljubazni domaćini rado će s njima podijeliti svoje kulinarske tajne. Takav će izlet u Hrvatsku stajati 3990 dolara po osobi za 12 dana, od lipnja do rujna. Ostale navedene zemlje konkuriraju nam lokalnim specijalitetima, poput janjetine iz Čilea, ili pak osobnim kuharima u Španjolskoj, koji će pripremati jela po želji gostiju i po svojoj mašti.
- Mislim da je prvo mjesto zasluženo jer su mnoge veće gastronomske cjeline podlegle globalizaciji i pomodarstvu, dok je veliki dio hrvatske kuhinje uspio sačuvati svoj identitet. Naša je hrvatska kuhinja u posljednjih deset godina učinila istinski prodor prema svjetskim gastronomskim prostorima - kaže Veljko Barbieri, Večernjakov kolumnist i dobitnik Gourmanodove nagrade za najbolju knjigu Mediterana.
Gastronomad Rene Bakalović kaže da je imao sreće što je bio domaćin CNN-u.
- Oduševilo me njihovo razumijevanje gastronomije, a uživali su u običnim pučkim jelima u lokalnim gostionicama, kao i u skupim restoranima. Strašno mi je drago zbog ovog odabira - veseli se Bakalović.
Treba to iskoristiti
- Ugodno sam iznenađen i svakako ponosan, jer cijeli svoj život borim se za struku - našu gastronomiju, koju svijet otkriva i priznaje. Nadam se da će ovu priliku i takvo priznanje naši ugostitelji znati iskoristiti. U slast i ne treba zaboraviti spomenuti naša dobra vina - rekao je najpoznatiji hrvatski kuhar Stevo Karapandža.
Sasvim je normalno za ocekivati ovako nesto!! Samo naprijed u izgradnji turizma. Topao pozdrav svim Hrvatskim gastronomima from Miami !!