Proslavite

Danas je Svjetski dan čokoladne torte, a mi imamo super recept blogerice prema kojem je torta gotova za 10 minuta!

Pixabay
27.01.2022.
u 12:29

Znate li kako se prije radila čokoladna torta? U običan biskvit stavljali su se komadi čokolade, a ne kakao prah.

Prvi recept za čokoladnu tortu pojavio se još 1847. godine u kuharici Elize Leslie. Ipak, tadašnja formula nije bila ni blizu one kakvu poznajemo danas - umjesto dodavanja kakao praha u smjesu, prema njezinom receptu dodavali su se veliki komadi čokolade u običan biskvit. Kroz godine mnogi autori kuharica napravili su svoju verziju recepta, pa je tako nastao onaj gdje se počeo dodavati kakao prah, ali i glazura, prenosi Days Of The Year.

Do 1920. godine čokoladna torta postala je jedan od jednostavnijih deserata koji se čak mogao kupiti gotov i zapakiran u trgovini zahvaljujući tvrtki O. Duff & Sons. Nakon njih, 1947. godine marka Betty Crocker lansirala je gotovu mješavinu za pečenje torte.

I sada, u 2022. godini ovo je jedan od deserata koji se najčešće može naći na proslavama jer, tko ne voli čokoladnu tortu? 

Proslavite Svjetski dan čokoladne torte i pripremite danas jednu po receptu Sanje, autorice bloga Domaćicaodnosno njezine prijateljice Anite.

Jeste li znali da je čokolada nekada bila hrana bogova i sredstvo plaćanja? U videu pogledajte još zanimljivih činjenica.

Kako piše Sanja, torta je jako lagana za pripremiti, a ono što je još bolje, gotova je za svega 10 minuta. 

Sastojke koji vam trebaju za biskvit mjerite s jednom čašicom jogurta od 180 g:
2 žlice kakaa u prahu
2 čaše tekućeg jogurta
2 žličice sode
Pola čaše ulja
2 čaše šećera
2 čaše oštrog brašna

Po želji dodatno za biskvit nakon pečenja:
Sok 1 naranče

Čokoladni preljev:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
250 g čokolade za kuhanje ili tamnih čokoladnih kapljica
Po želji: korica 1 naranče

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C. Sve sastojke za biskvit izmiksajte ili izmiješajte pjenjačom u jednoj posudi. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 24 cm. Stavite peći oko 20-25 minuta, zavisno od pećnice. Najbolje da provjerite čačkalicom ili nožićem, ako izlaze suhi gotovo je.

Pečenu toplu tortu ostavite u kalupu skupa sa stranicama i ukoliko želite možete ju preliti sokom jedne naranče za dodatni okus.

Preljev pripremite tako da slatko vrhnje za šlag zagrijete do vrenja, maknete ga s vatre pa u njega umiješate čokoladu i ukoliko želite koricu naranče, miješajte dok se sve ne spoji pa prelijte preko još tople torte koju ste ostavili u kalupu jer će biti tekuće.

Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa ju kasnije premjestite u frižider za brže hlađenje. Tek kasnije kada se je krema stegnula maknite stranice kalupa.

Čokoladnu tortu uvijek poslužujte sa sobne temerature, nikako direktno iz frižidera.

Tortu možete ukrasiti i šlagom s malo nasjeckane svježe naranče ili svježe mente. "Igrajte se okusima", poručuje Sanja.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6
Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
11:54 28.01.2022.

Torte su zakon👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije