Prvi recept za čokoladnu tortu pojavio se još 1847. godine u kuharici Elize Leslie. Ipak, tadašnja formula nije bila ni blizu one kakvu poznajemo danas - umjesto dodavanja kakao praha u smjesu, prema njezinom receptu dodavali su se veliki komadi čokolade u običan biskvit. Kroz godine mnogi autori kuharica napravili su svoju verziju recepta, pa je tako nastao onaj gdje se počeo dodavati kakao prah, ali i glazura, prenosi Days Of The Year.
Do 1920. godine čokoladna torta postala je jedan od jednostavnijih deserata koji se čak mogao kupiti gotov i zapakiran u trgovini zahvaljujući tvrtki O. Duff & Sons. Nakon njih, 1947. godine marka Betty Crocker lansirala je gotovu mješavinu za pečenje torte.
I sada, u 2022. godini ovo je jedan od deserata koji se najčešće može naći na proslavama jer, tko ne voli čokoladnu tortu?
Proslavite Svjetski dan čokoladne torte i pripremite danas jednu po receptu Sanje, autorice bloga Domaćica, odnosno njezine prijateljice Anite.
Jeste li znali da je čokolada nekada bila hrana bogova i sredstvo plaćanja? U videu pogledajte još zanimljivih činjenica.
Kako piše Sanja, torta je jako lagana za pripremiti, a ono što je još bolje, gotova je za svega 10 minuta.
Sastojke koji vam trebaju za biskvit mjerite s jednom čašicom jogurta od 180 g:
2 žlice kakaa u prahu
2 čaše tekućeg jogurta
2 žličice sode
Pola čaše ulja
2 čaše šećera
2 čaše oštrog brašna
Po želji dodatno za biskvit nakon pečenja:
Sok 1 naranče
Čokoladni preljev:
500 ml slatkog vrhnja za šlag
250 g čokolade za kuhanje ili tamnih čokoladnih kapljica
Po želji: korica 1 naranče
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200°C. Sve sastojke za biskvit izmiksajte ili izmiješajte pjenjačom u jednoj posudi. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 24 cm. Stavite peći oko 20-25 minuta, zavisno od pećnice. Najbolje da provjerite čačkalicom ili nožićem, ako izlaze suhi gotovo je.
Pečenu toplu tortu ostavite u kalupu skupa sa stranicama i ukoliko želite možete ju preliti sokom jedne naranče za dodatni okus.
Preljev pripremite tako da slatko vrhnje za šlag zagrijete do vrenja, maknete ga s vatre pa u njega umiješate čokoladu i ukoliko želite koricu naranče, miješajte dok se sve ne spoji pa prelijte preko još tople torte koju ste ostavili u kalupu jer će biti tekuće.
Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa ju kasnije premjestite u frižider za brže hlađenje. Tek kasnije kada se je krema stegnula maknite stranice kalupa.
Čokoladnu tortu uvijek poslužujte sa sobne temerature, nikako direktno iz frižidera.
Tortu možete ukrasiti i šlagom s malo nasjeckane svježe naranče ili svježe mente. "Igrajte se okusima", poručuje Sanja.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
Torte su zakon👍