Danas, 29. srpnja, obilježava se svjetski dan jednog od popularnih jela s tjesteninom - lazanja. Kao što je već poznato, jelo je nastalo u Italiji još u 13. stoljeću, a zanimljiva činjenica je da u početku nije sadržavalo rajčicu jer je ona bila nepoznata u Europi.
Najskuplje lazanje mogu se pojesti u Mirage resortu u Las Vegasu - jedan komad košta sto dolara, odnosno 634 kune, što i nije toliko čudno kada čujete što se sve nalazi u porciji. Bolonjez umak, buffalo mozzarella, Parmigiano-Reggiano koji je odležao dvije godine, pršut Iberico, domaća tjestenina, zlatni listići i bijeli tartufi.
Najveća porcija lazanja napravljena je u Poljskoj, težila je 4 865 kilograma, a ponosni kreatori su Magillo restoran i Macro supermarket, prenosi Days Of The Year.
S obzirom na visoke temperature vani, mi donosimo jedan laganiji i brže gotov recept - bez tjestenine.
Sastojci:
1 glavica luka
1 žlica maslinovog ulja
1 paket mesa po izboru, možete koristiti mljevenu govedinu ili puretinu...
Sol, papar, bosiljak, češnjak
1 passata
1 konzerva pelata
200 g kozjeg ili kravljeg sira
1 jaje
1 grčki jogurt
Malo brokule
2-3 tikvice
Tvrdi sir po želji
Šaljivdžija zamijenio vegetarijanske i mesne lazanje u dućanu i pokrenuo lančanu reakciju
Priprema:
Na žlici maslinovog ulja popržite jednu glavicu nasjeckanog luka dok ne omekša. Dodajte komadiće puretine ili piletine koje ste prethodno začinili i pržite nekoliko minuta. Dodajte passatu, pelate, bosiljak i češnjak.
U jednoj zdjeli umiksajte sir, sitno sjeckanu brokulu, jaje i grčki jogurt.
Zagrijte pećnicu na 200°C, namastite vatrostalnu posudu i posložite oguljene tikvice narezane na kriške. Dodajte meso, zatim smjesu od sira i brokule. Ponovite postupak slaganja dok ne napunite posudu do vrha. Naribajte tvrdi sir i pecite dok tikvice ne omekšaju.
Sanjali ste zmije? Pogledajte što to može značiti.