Vrlo lagana slastica čiji je glavni sastojak badem - koji i daje taj karakterističan, pomalo gorki okus - omiljena je u slastičarskom svijetu jer se može oblikovati u gotovo sve. Također se jako jednostavno priprema, iako mnogi misle suprotno, i možete ga napraviti kod kuće - što bi bilo odlično danas jer slavi svoj dan!
Ipak, jedna stvar oko marcipana nikada nije do kraja otkrivena - a to je podrijetlo. Neki tvrde da je nastao u Perziji, te da je od tamo putovao različitim trgovačkim putovima da bi postao glavni sastojak europske kuhinje - gdje su ga, pak, donijeli Turci.
S vremenom je postao i specijalitet Njemačke, a osobito je grad Lubeck ponosan na svoju povijest i tradiciju proizvodnje marcipana jer kvalitetu i sadržaj badema uzimaju vrlo ozbiljno.
Okušajte se i vi u pripremi, a dalje u tekstu saznajte što vam je sve potrebno.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!
Sastojci:
150 g badema
150 g šećera
1 bjelanjak
Po želji jedna čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka
Priprema:
Uglavnom se marcipan radi s jednakim omjerom šećera i badema, ali ako mislite da bi vam takva kombinacija bila preslatka i želite da se jače osjete bademi, stavite manje šećera (omjer 1:2).
Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i dobro posušite. Zatim ih sameljite u blenderu i ponavljajte taj postupak sve dok ne dobijete sitno mljevene bademe.
Stavite ih u posudu i začinite ekstraktom od vanilije ili limunovim sokom i sve dobro promiješajte.
Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu.
Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?