Humus, namaz koji dolazi s Bliskog istoka, je pravi pokazatelj da se zdrava jela mogu napraviti od običnih sastojaka, vrlo brzo i jednostavno. Potrebno vam je svega desetak minuta, a dobijete namaz za koji tvrde da je najzdraviji na svijetu. Slanutak je poznat kao biljno meso jer je bogat proteinima, a ima i ugljikohidrate te zdrave masnoće. Osim toga, odličan je izbor željeza, vitamina B i vlakana. Sezam, od kojeg se radi tahini pasta, je izrazito bogat kalcijem.
Ovaj namaz star više od 2000 godina možete poslužiti uz narezano svježe povrće poput mrkve, krastavca, celera, možete ga namazati na kruh ili krekere. Doručak, užina ili lagana večera - izbor je na vama. Danas se obilježava njegov dan, pa vam donosimo recept.
Za klasičnu verziju humusa bit će vam potrebno:
1 limenka slanutka
2-3 žlice maslinovog ulja
1 žlica tahini paste
1 režanj češnjaka
2 žlice cijeđenog limunovog soka
Malo soli
Priprema:
Procijedite slanutak i isperite ga pod vodom. Dodajte ga u blender zajedno sa tahini pastom i maslinovim uljem i blendajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Zatim dodajte sol, limunov sok i češnjak koji ste usitnili. Možete dodati još malo maslinovog ulja ako je potrebno i blendajte dok se sve ne sjedini. Prije serviranja držite u hladnjaku.
Odlično rješenje za uredno slaganje tenisica koje može svatko napraviti:
Još nekoliko prijedloga za ukusne namaze zbog kojih ćete opet zavoljeti doručak: