mnogima najdraže jelo

Danas je Svjetski dan pizze: Nastala je još u 10. stoljeću, ali u potpuno drugačijem obliku

shutterstock
09.02.2024.
u 10:30

Sa sirom, šunkom, gljivama, povrćem, tunom, ananasom... Pizzu možemo pripremiti s bezbroj dodataka, na razne načine, a danas je idealan dan da je naručite ili napravite kod kuće - jer slavi svoj dan!

Moglo bi se reći da je pizza u prvom obliku nastala još 10. stoljeću, u Napulju. Ljudi su pripremali krušnu pogaču s umakom od rajčice i malo naribanog sira za užinu. Onakva kakvu danas poznajemo nastala je 1889. godine, a originalni recept - umak od rajčice, mozzarella, origano i bosiljak - mijenjao se od kulture do kulture. Tako u Japanu vole dodati lignje i majonezu, na Havajima stavljaju ananas, a novost je i kiwi kao dodatak.

Iako se smatra nezdravim jelom i prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze je otprilike 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jedenjem iste jednom tjedno smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od rajčice koji sadrži likopen - vjerojatno najsnažniji antioksidans - i siru koji sadrži kalcij i kalij.

VEZANI ČLANCI: 

U Johannesburgu se 1990. godine napravila najveća pizza ikada - bilo je potrebno 500 kilograma brašna, 800 kilograma sira i 900 kilograma umaka od rajčice. Bila je široka čak 37,4 metra. Taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi 15 godina kasnije. Uz pomoć 200 ljudi napravio je pizzu koja je sadržavala 1800 kilograma sira i 317 kilograma umaka. Svojim remek djelom nahranio je svakog stanovnika Iowe s čak 10 kriški!

GALERIJA: Nije to samo pizza sa sirom, evo što sadrži prava Margherita

1/8


Iako je uglavnom ovo brzo i jednostavno jelo jeftino, u restoranu Nino's Bellisima u New Yorku jedna pizza koštat će vas 1000 dolara.

Mnogo ljudi u posljednje vrijeme stradalo je zbog ovog omiljenog jela. Neki su pali po stepenicama dok su radili dostavu, neki su se porezali na rezač za pizzu, a broj ozljeda povećao se iz godine u godinu. Također se pokazalo da se ozljede događaju najviše na današnji dan, Svjetski dan pizze, 9. veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije