Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dani otvorenih vrata špilje Vrelo: neodoljiva ljepota podzemlja

Općina Fužine
Foto: Općina Fužine
1/13
04.07.2024.
u 11:45

Dani otvorenih vrata špilje Vrelo posvećeni su otkrivanju špilje, a posjetitelje od 5. do 7. srpnja očekuje zanimljiv program koji će uz uživanje u ljepotama našeg podzemlja uključivati i obilazak uz stručno vodstvo speleologa, a za najmlađe organizirana je tematska kreativna radionica.

U subotu, 6. srpnja, na rasporedu su vođeni ulazi uz stručno predavanje speleologa Nebojše Anića koji je ujedno i fotograf. Njegova jedinstvena izložba fotografija trećeg kanala špilje Vrelo, koji je inače dostupan samo stručnim speleolozima, održat će se u subotu i nedjelju. To će biti izvrsna prilika da posjetitelji otkriju ljepote i trećeg kanala špilje Vrelo. Speleolog Anić će tijekom stručnog vođenja u subotu u 16 i 17 sati otkriti posjetiteljima ne samo tajne nastanka špilje nego i njezine specifičnosti. U subotu će se ispred špilje Vrelo od 15 do 18 sati održati i kreativna radionica izrade magneta od eko materijala. Voditeljica radionice, Antonia Čop, pružit će djeci priliku da uz kreativno izrađivanje magneta nauče i o špilji Vrelo koja ima i minerala magnetita. Tijekom sva tri dana, Ured za turizam Općine Fužine osigurao je ulaze u špilju koji su besplatni za posjetitelje i na rasporedu su u petak u 10 i u 11 sati te u subotu i nedjelju u 10 i 10:30 sati. Broj posjetitelja po ulazu je ograničen na trideset. Za ostala vremena tijekom Dana otvorenih vrata špilje Vrelo osigurane su posebne promotivne cijene ulaznica.

Foto: Općina Fužine

Procjenjuje se da je starost špilje Vrelo između 3,5 i 4 milijuna godina, a otkrivena je slučajno tijekom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Jedinstvena je zbog stalnog vodenog toka što je relativno rijetka pojava u turistički uređenim speleološkim objektima Hrvatske. Dok je većina špilja na goranskoj visoravni vertikalna, Vrelo se izdvaja horizontalnim glavnim kanalom. Ova specifičnost omogućila je uređenje šetnice bez stepenica, čineći špilju pristupačnom za sve posjetitelje, uključujući roditelje s djecom u dječjim kolicima i osobe u invalidskim kolicima, koji mogu uživati u ljepotama podzemlja. Na kraju špilje nalazi se nepresušni izvor, po kojem je špilja i dobila ime Vrelo. Vodotok tijekom godine stvara prekrasna jezerca, dok višak vode otječe u rijeku Ličanku i jezero Bajer.

Foto: Općina Fužine

U špilji se nalazi i rijetka vrsta siga zvana cirkularni anemoliti, koja je savinuta na poseban način zbog strujanja zraka. Ove sige, kružnog oblika, koje su ujedno prirodni fenomen specifičan za špilju Vrelo, nastale su zbog dva različita strujanja zraka koja se javljaju tijekom visokih voda. Špilja Vrelo dio je špiljskog sustava vrela Ličanke i nudi posjetiteljima jedinstveno iskustvo. Zbog svoje izuzetne vrijednosti i atraktivnosti, špilja je nagrađena prestižnim priznanjima koja potvrđuju njezin status kao jednog od najznačajnijih prirodnih lokaliteta. Ova priznanja doprinose njezinoj reputaciji kao visokokvalitetne turističke atrakcije. Njezina ljepota i jedinstvenost privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, a stručnjaci i entuzijasti iz područja speleologije, prirode i turizma prepoznali su njezinu posebnost. Uz uživanje u ljepotama podzemlja špilje Vrelo i stručno vodstvo, mikroklima špilje, koju karakteriziraju stabilna temperatura i visoka vlažnost zraka bogatog negativnim ionima, pruža niz blagodati.

Foto: Općina Fužine

Više informacija o Danima otvorenih vrata špilje Vrelo, terminima razgledavanja špilje i svim atrakcijama Općine Fužine, neodoljive gorske rivijere potražite na potražite na Facebook stranici Tourist info Fužine i Instagram pageu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije