Zovu ga kraljem zimnice, a bez njega gotovo ne može proći zima u kućanstvima. Bilo da se ajvar maže na kruh ili jede uz pečenku, svatko ima svoj favorit. “Šarm” ajvara i jest u tome što svatko ima svoju recepturu.
Klasični ajvar ne trpi žurbu, sama priprema traje čak i do osam sati. No, mi imamo rješenje za one nestrpljive ili s manjkom slobodnog vremena. U nastavku donosimo recept za ajvar s gljivama pionirke biovrtlarstva, Zlate Nanić.
Ajvar s gljivama
SASTOJCI:
– 1 kg crvene paprike
– 300 g šumskih gljiva (raznih vrsta)
– 100 g luka
– 3 dl ulja
– jabučni ocat
– sol
PRIPREMA:
Gljive očistiti, izrezati na listiće i pirjati na isjeckanom luku. Paprike oprati, izdubiti i narezati na polovice te ih kuhati pet minuta u jabučnom octu uz dodatak soli. Ocijediti, sve malo ohladiti i izmiksati pa dodatno propirjati na ulju dok se ne zgusne. Po želji se može dodati papar, đumbir ili neki drugi začin. Uliti u oprane i sterilizirane staklenke
U prilogu Brza zimnica donosimo i recepte iskusnih „zimničara“ okupljenih u Facebook grupi "Starozagrebački recepti". Pronađite savjete za početnike i odgovore na pitanja kako sterilizirati staklenke, koliko je važna čistoća, koji su to prirodni konzervansi (odličan je izbor bosiljak).
Prilog potražite u četvrtak 2. rujna na dar uz Večernji!