Iako Goran i Dora u čuda ne vjeruju, upravo im se to dogodilo, no iza svakog poslovnog uspjeha stoji puno rada i truda. Naime, u godinu dana su osvojili na domaćim i stranim natjecanjima ukupno 28 zlatnih i srebrnih medalja za kvalitetu. Uglavnom se radi o međunarodnim priznanjima za bračni par Kovačić, koji se odlučio napustiti bankarski sektor i na svojoj djedovini započeti proizvodnju po drevnim obiteljskim recepturama svojih predaka, veliku pažnju posvećujući tradiciji. Taj je potez bio i više nego rizičan, osobito uzevši u obzir bogatu ponudu pića u našoj zemlji, no oni su svim srcem vjerovali da će uspjeti i upravo se to i dogodilo. Wise Grus (Mudri ždral) već se u velikoj mjeri pozicionirao u Hrvatskoj i prepoznatljiv je po toj mudroj ptici, zaštitnici grada Daruvara.
Ovaj put “rađanje” njihovih novih bestsellera trajalo je nešto dulje, jer su definiranje okusa i mirisa preuzele žene iz tvrtke, sklone savršenim okusima. Kroz ruke su im prošli mnogobrojni začini i najkvalitetniji macerati voća, sve dok nisu pronašle pobjedničku kompoziciju. Začini su inače uobičajen sastojak likera, no ove kreativne dame odabrale su i neke od egzotičnih okusa, koji se ne susreću tako često. Osmislile su i nekoliko koktela kako bi mnogima uljepšale vruće ljetne noći.
Prvi koji je ugledao svjetlo dana je Višnjevac - kojeg se može pronaći u svakoj slavonskoj kući i kao takav i čuvar tradicije. Bogat miris višanja s nježnim notama marcipana u okusu, savršena je kombinacija, a obično se poslužuje na temperaturi od 8 do 10 stupnjeva. Oduševio je zahtjevne žirije u Frankfurtu i Londonu i to do te mjere da su mu dodijelili zlatnu medalju.
U njegovim tamnim aromatičnim bobicama uživamo, a posebno ih je veselje pronaći u šumi i odmah kušati. Borovniček u sebi nosi upravo tu svježinu šumskih nota i zavodljivu boju uz nježnu kiselost, a kad se svi ti okusi sljube nastaje savršena harmonija. Ovaj se liker zaogrnuo srebrnim sjajem u Londonu.
Dobio je ime po prekrasnoj mirisnoj kruški pa ga zovu Viljamovac. Baršunasta i raskošna aroma zrelih krušaka uronjena u vrhunski destilat kruške viljamovke, ma čisti užitak okusa i izvanrednog mirisa. Iako je mlađahan, njegov je poseban okus razgalio žiri na međunarodnom natjecanju u Londonu pa mu je dao srebro.
Sva spomenuta pića mogu se pronaći u Wise Grus trgovini u Petrinjskoj u Zagrebu te drugim trgovinama i kafićima, kao i na web shopu.
KOKTELI
Teranquin
Sastojci:
25 ml Dunja rakija
25 ml teranina
25 ml šećernog sirupa
25 ml soka od limuna
Mineralna voda
Priprema:
Stavite sve sastojke u shaker (bez mineralne vode) i dobro promiješajte. Dvostruko procijedite u čašu sa štapićem leda te nadopunite mineralnom vodom. Ukrasite s dehidriranom limetom.
Apricoty
Sastojci:
40 ml Marelica rakije
20 ml likera od višanja
30 ml soka od limuna
20 ml sirupa hibiskus
Tonik
Priprema:
Stavite sve sastojke (osim tonika) u shaker i dobro promiješajte. Dvostruko procijedite i nadopunite tonikom. Dekorirajte s maćuhicom.
Bubbly Castle
Sastojci:
50 ml likera Viljamovca
10 ml sirupa od bazge
80 ml pjenušca
Mineralna voda
Priprema:
Ulijte sastojke u čašu i lagano promiješajte. Dekorirajte s listićima mente ili maćuhice i uživajte!