Razvlačenje kora za pite vještina je za koju većina smatra da ju je nemoguće savladati, prije svega jer ćete teško dobiti recept s precizno navedenim količinama – glavni sastojci su upornost i strpljenje! Prošle godine ovo je bio jedan od najčitanijih tekstova s uputama za razvlačenje tijesta jer ako to radi Doris Pinčić, mora biti dobro! Zabavite se ponovo u kuhinji uz recept svima omiljene voditeljice.
Burek sa sirom
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna za burek
- malo mlake vode
- malo soli
- malo ulja
- 1 žlica octa (mene je moja baka naučila da tako kore manje pucaju)
Za nadjev:
- svježi sir
- domaće vrhnje
- sol
Priprema:
Sastojke za tijesto dobro umijesite, natopite uljem i ostavite da se tijesto odmori (ovo je jako važan korak: neka stoji barem pola sata, i to prekriveno plastičnom folijom da se ne napravi korica jer onda ništa od razvlačenja). Stol prekrijte dobrim stolnjakom, malo ga pobrašnite i počnite se igrati s tijestom. Od sredine prema van malo-pomalo razvlačite kore. Ako i nastane koja rupica, ništa strašno. Ovdje igra metoda pokušaja, pogrešaka i strpljenja. I ja sam barem 10 puta bacila dok nisam napravila savršeno tanke kore. Jednom kad savladate, trebat će vam pet minuta za cijeli stol. Kad ste gotovi s tijestom, pomiješajte sir, vrhnje i sol za nadjev pa ga rasporedite po korama. Uz pomoć stolnjaka motate duge zmijice koje onda rolate u krug i slažete jednu pored druge u pleh. Kad je pleh pun, sve ide na pečenje, temperatura ovisi o tome kakva vam je pećnica. Kod mene se peče 30-ak minuta na 200 stupnjeva.
Burek je sa mesom ,ovo je sirnica . Za ovakav propust u Bosni reagira Visoki predstavnik i oglasi se američka ambasada.