Iako se prilikom pripreme zimnice, većina odlučuje za \'tradicionalni\' ajvar, kisele paprike ili krastavce, vašu smočnicu možete obogatiti i pomalo neuobičajenim zalihama za zimu.
Ukiseljeni češnjak ili pureći želudac na prvi pogled možda ne djeluju primamljivo, no riječ je o zimnici bogatoj vlaknima i mineralima, piše portal http://pickledfoods.org/
Donosimo vam nekoliko netipičnih primjera za pripremu zimnice:
Šparoge
Ukiseljene šparoge pripremaju se kao i bilo koje drugo povrće kiseljeno u octu, a bogate su vlaknima i vitaminima. Servirajte ih umotane u tanko narezano meso ili uz kremu od sira.
Recept:
4,5 kg svježih šparoga
2,8 l vode
1,8 l octa
10 čajnih žličica soli
1 čajna žličica začina za kiseljenje
Kuhajte sve osim šparoga 15 minuta i poslije procijedite. Blanširajte šparoge jednu do dvije minute. Ohladite u ledeno hladnoj vodi. Šparoge utopite u tekućinu i spremite u staklenke.
Pureći želudac
Ova se poslastica priprema na način da se pureći želuci skuhaju u posoljenom octu. Mogu se servirati na salatu. Riječ je o hrani s niskim udjelom masnoća i ugljikohidrata.
Češnjak
Češnjak je poznat po svojim ljekovitim svojstvima pa tako između ostalog pomaže u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka. Ukiseljeni češnjak blažeg je okusa i može ga se konzumirati direktno iz staklenke. Može ga se koristiti i u salati ili ga omotati mesom.
Jaja
Ukiseljena jaja imaju niski udio masnoća i ugljikohidrata i izvrstan su izvor proteina. Ukiseljena jaja nije potrebno čuvati u hladnjaku,a mogu se koristiti na mnoštvo načina kao na primjer u krumpir salati.
12 jaja
250 ml jabučnog octa
125 ml vode
2-3 cijela češnja češnjaka
3 žličice papra
5 čajnih žličica šećera
1 čajna žličica soli
1 svježa crvena chilli paprika
Jaja skuhajte \'u tvrdo\', a ostale sastojke kuhajte 10 minuta i ostavite da se ohlade. Jaja stavite u staklenku i prelijte octom. Jaja u hladnjaku ostavite barem tjedan dana prije posluživanja.
Mahune
Kako biste obogatili okus u ukiseljene mahune možete dodati ljute začine ili luk.
Recept:
1 kg svježih mahuna
4 češnja češnjaka
4 čajne žličice soli
250 ml octa
250 ml vode
Operite i očistite mahune te ih kuhajte na pari dok ne omekšaju. Mahune stavite u staklenke, a sve ostale sastojke prokuhajte i prelite preko mahuna. Ukiseljene mahune ostavite da se ohlade.