'Neobična' zimnica

Dosadile vam paprike i krastavci? Ukiselite češnjak, jaja ili mahune

zimnica (1)
Foto: Thinkstock
1/3
01.09.2013.
u 17:00

Ukiseljeni češnjak ili pureći želudac na prvi pogled možda ne djeluju primamljivo, no riječ je o zimnici bogatoj vlaknima i mineralima

Iako se prilikom pripreme zimnice, većina odlučuje za \'tradicionalni\' ajvar, kisele paprike ili krastavce, vašu smočnicu možete obogatiti i pomalo neuobičajenim zalihama za zimu.

Ukiseljeni češnjak ili pureći želudac na prvi pogled možda ne djeluju primamljivo, no riječ je o zimnici bogatoj vlaknima i mineralima, piše portal http://pickledfoods.org/

Donosimo vam nekoliko netipičnih primjera za pripremu zimnice:

Šparoge

Ukiseljene šparoge pripremaju se kao i bilo koje drugo povrće kiseljeno u octu, a bogate su vlaknima i vitaminima. Servirajte ih umotane u tanko narezano meso ili uz kremu od sira.

Recept:

4,5 kg svježih šparoga

2,8 l vode

1,8 l octa

10 čajnih žličica soli

1 čajna žličica začina za kiseljenje

Kuhajte sve osim šparoga 15 minuta i poslije procijedite. Blanširajte šparoge jednu do dvije minute. Ohladite u ledeno hladnoj vodi. Šparoge utopite u tekućinu i spremite u staklenke.

Pureći želudac

Ova se poslastica priprema na način da se pureći želuci skuhaju u posoljenom octu. Mogu se servirati na salatu. Riječ je o hrani s niskim udjelom masnoća i ugljikohidrata.

Češnjak

Češnjak je poznat po svojim ljekovitim svojstvima pa tako između ostalog pomaže u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka. Ukiseljeni češnjak blažeg je okusa i može ga se konzumirati direktno iz staklenke. Može ga se koristiti i u salati ili ga omotati mesom.

Jaja

Ukiseljena jaja imaju niski udio masnoća i ugljikohidrata i izvrstan su izvor proteina. Ukiseljena jaja nije potrebno čuvati u hladnjaku,a mogu se koristiti na mnoštvo načina kao na primjer u krumpir salati.

12 jaja

250 ml jabučnog octa

125 ml vode

2-3 cijela češnja češnjaka

3 žličice papra

5 čajnih žličica šećera

1 čajna žličica soli

1 svježa crvena chilli paprika

Jaja skuhajte \'u tvrdo\', a ostale sastojke kuhajte 10 minuta i ostavite da se ohlade. Jaja stavite u staklenku i prelijte octom. Jaja u hladnjaku ostavite barem tjedan dana prije posluživanja.

Mahune

Kako biste obogatili okus u ukiseljene mahune možete dodati ljute začine ili luk.

Recept:

1 kg svježih mahuna

4 češnja češnjaka

4 čajne žličice soli

250 ml octa

250 ml vode

Operite i očistite mahune te ih kuhajte na pari dok ne omekšaju. Mahune stavite u staklenke, a sve ostale sastojke prokuhajte i prelite preko mahuna. Ukiseljene mahune ostavite da se ohlade.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije