Recept je uglavnom isti kod većine slatkoljubaca, a savršeno primjenjiv i na različite keksiće u željenim oblicima – idealan je odabir za vaš blagdanski stol. Uz samo malo mašte vaše kiflice mogu postati borići ili zvjezdice koje će obožavati najmlađi, a prhki suhi kolačići zahvalniji su jer mogu dugo trajati.
Recepata je mnogo, a budući da je riječ o prhkom tijestu, prije nego što se uhvatite u koštac s njime, nekoliko stvari trebate znati
1. Glatko ili oštro brašno
Naoko sitna razlika daje veliku razliku u konačnom proizvodu zbog čega je važno znati koje brašno upotrijebiti. Za pečenje prhkih kolača idealno je oštro pšenično brašno. Ako ste pobornik glatkog, ipak savjetujemo da pomiješate s oštrim za postizanje optimalnog tijesta.
2. Omjer šećera, masnoće i brašna
Vrsni kuhari savjetuju da se pridržavate omjera 1:2:3, udio šećera je minimalan, a masnoće stavite dvostruko manje nego brašna. S time nikako ne možete pogriješiti, a suhe sastojke spojite vodom, mlijekom, jajem ili mješavinom citrusa poput pola soka naranče.
3. Mrvljenje maslaca s brašnom
Za prhko tijesto vrsni kuhari će vam savjetovati da koristite maslac, ali ako radije birate margarin, sjetite se da i poznata slastičarka Mary Berry koristi margarin vjerujući da kolačima pruža nježniju strukturu od maslaca. Što god odabrali, maslac ili margarin treba biti hladan dok ga mrveći na listiće mijesite s brašnom sve dok ne postignete mrvičastu strukturu. Dobivenu smjesu povežete s jajem i tekućinom, ovisno o receptu.
3. Odležavanje je itekako važno
Nemojte ni pomisliti da preskočite ovaj korak. Svako prhko tijesto zaslužuje hladnjak ili zamrzivač jer će se u suprotnom stisnuti prilikom pečenja. Idealno bi bilo da ga ostavite preko noći u hladnjaku ili na nekoliko sati u zamrzivaču.
4. Nemojte štedjeti s aromama
Za vanilin kiflice bez kojih ne možete ni zamisliti Božić, jedna od važnijih stvari je aroma. Kvalitetan vanilin šećer, mahune vanilije i ostali dostupni dodaci, prhkim kolačićima dat će posebnu aromatičnu notu s kojom ćete za Božić prizvati pravi miris djetinjstva.
5. Tajming je ključan
Za hrskave kiflice izvana i neodoljivo mekane iznutra, obavezno pazite na vrijeme prilikom pečenja. Trikove primijenite u, vjerujte nam, provjerenom receptu naših baka. S ovim trikovima vaši blagdanski suhi kolačići bit će neodoljivo prhki i prozračni, a kiflice će nestati brzinom munje.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 140 g maslaca/margarina
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g badema
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica mlijeka
Priprema:
Pomiješajte brašno s hladnim maslacem do mrvičaste strukture. Dodajte ostale sastojke i formirajte tijesto. Tijesto neka odleži u hladnjaku barem pola sata, a nakon toga rukama formirajte kiflice i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva od osam do deset minuta. Još tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu ili vanilin šećer.