pokazalo istraživanje

Dovoljno je samo 8 minuta: Gledanje TikToka povećava rizik od poremećaja u prehrani

FILE PHOTO: TikTok app is seen on a smartphone in this illustration
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/2
08.08.2024.
u 16:30

Istraživači su objasnili da je izlaganje implicitnom i eksplicitnom pro-anoreksičnom TikTok sadržaju imalo trenutne negativne posljedice na stanje slike o tijelu i internalizaciju ideala izgleda

TikTok je prepun raznih dijeta za mršavljenje, a provođenje puno vremena na ovoj platformi može povećati rizik od poremećaja u prehrani te prilično štetno utjecati na mentalno zdravlje, otkrilo je novo istraživanje. Provedeno na Sveučilištu Charles Sturt u Australiji, studija je pokazala da gledanje sadržaja koji promiču anoreksiju moglo bi štetiti samopouzdanju mladih žena, piše New York Post.

"Naše istraživanje pokazalo je da je manje od 10 minuta izlaganja implicitnom i eksplicitnom pro-anoreksičnom TikTok sadržaju imalo trenutne negativne posljedice na stanje slike o tijelu i internalizaciju ideala izgleda", rekli su istraživači. Rezultati su objavljeni u PLOS ONE. "Psihička šteta može nastati kod mladih korisnica TikToka čak i kada se ne traži eksplicitan sadržaj koji promiče anoreksiju i kada je korištenje TikToka kratkotrajno", objasnili su rezultate.

VEZANI ČLANCI:

TikTok mjesečno ima više od milijardu aktivnih korisnika diljem svijeta. Istraživači su tražili brucoše sveučilišta u Australiji te su 273 djevojke između 18 i 28 godina ispunile uvjete za sudjelovanje. Zatim su anketirane su njihovom korištenju TikToka, izgledu tijela i stavovima prema standardima ljepote. Istraživači su za to vrijeme tražili simptome poremećaja u prehrani te su izračunavali njihov rizik od ortoreksije, nezdrave opsesije "čistom" ili "zdravom" hranom.

Polovica sudionica zatim je sedam do osam minuta gledala sadržaj na TikToku o neurednoj prehrani. Videozapisi su uključivali mlade žene koje su se izgladnjivale, pružajući savjete za mršavljenje korištenja žvakaće gume za suzbijanje gladi ili promicanje vježbanja ili detox sokova pritom pokazujući stegnuti struk. Ostale sudionice gledale su neutralne sadržaje vezane uz prirodu, kuhanje ili životinje. 

GALERIJA:  Ovo je hrana koju biste trebali jesti ako želite dugo živjeti, tvrde stručnjaci
FILE PHOTO: TikTok app is seen on a smartphone in this illustration
1/15

Obje skupine prijavile su smanjenje zadovoljstva vlastitim izgledom nakon gledanja videozapisa, a one sudionice koje su bile izložene sadržajima koji promoviraju anoreksiju osjećale su se posebno lošije. Žene koje su koristile TikTok više od dva sata dnevno prijavile su više poremećaja u prehrani, ali to nije bio značajan obrazac, rekli su istraživači koji su za borbu protiv ovog problema predložili strože kontrole i propise za pro-anoreksiju, poremećenu ishranu i TikTok sadržaje povezane s tijelom.

"Trenutno se poduzimaju koraci za brisanje opasnog sadržaja, uključujući blokiranje pretraživanja  kao što je anoreksija, međutim, postoje različiti načini na koje korisnici zaobilaze te kontrole i potrebna je daljnja regulacija", objasnili su istraživači. Podaci su prikupljeni sredinom 2021. godine, a u travnju ove godine je TikTok ažurirao svoje smjernice zajednice da bi suzbio štetan sadržaj za mršavljenje pa tako platforma ne dopušta "prikazivanje ili promicanje poremećaja u prehrani i opasnog ponašanja vezanog uz mršavljenje". 

Često imate napade gladi? Nutricionisti otkrili kako ih svladati

Glasnogovornik TikToka rekao je da se radi na tome da se korisnicima osigura raznoliko i sigurno iskustvo gledanja, jer ono što može biti "okidač" za jednu osobu, drugoj može biti sasvim u redu. U međuvremenu je američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon koji TikTokovom kineskom vlasniku ByteDanceu daje rok do 19. siječnja 2025. godine da proda aplikaciju ili da se suoči s potpunom zabranom zbog zabrinutosti za sigurnost podataka. TikTok i ByteDance iznijeli su slučaj saveznom sudu, a usmena rasprava zakazana je za sljedeći mjesec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije