Napravite je sami

Duguljasta, obla, punjena ili suha... Ona je zvijezda svakog menija

Festival pašte
Foto: MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE
1/3
27.06.2014.
u 13:13

Pokušajte i vi! 
Priprema domaće tjestenine podjednako je izazov i zadovoljstvo

Od bijelog brašna ili integralnog, s jajima, maslacem, maslinovim uljem, sa sipinim crnilom, špinatom, ciklom...

Kako god je pripremili, tjestenina je kraljica svakog dobrog domaćeg jela. Neki je vole suhu, baš poput onih koje kupujemo u trgovinama, poznatija je kao pasta secca, no neponovljivi okusi uživanja u tjestenini upravo su oni koje pruža svježa domaća pašta – pasta fresca.

Bilo kuda, pašta svuda

U kojem god je obliku pripremili, valjali, gnječili i štipali, rezali ili punili, ručno rađena tjestenina prava je poslastica. Iako je tradicionalno vežu uz Italiju, koja je domovina pašte i ondje je ima u desecima izvedenica, sasvim se lijepo udomaćila i u našoj gastronomiji.

I dok se Talijani diče time da svaka regija ima svoju vrstu tjestenine po kojoj je poznata, od tortelina iz Mantove do njoka sa sjevera i fine tjestenine iz Ligurije, a prate ih, dakako, za regije specifični umaci, u Istri su se okupili oko prvog festivala domaće pašte, i to u Žminju.

Odgovara li moderan način proizvodnje pašte njezinim nekadašnjim osobinama?

Davor Šišović

– Naime, tjestenina i jela od tjestenine nedvojbeno su dio istarske gastronomske tradicije, ali i važan su dio današnjeg istarskog gastronomskog, turističkog i kulturnog identiteta. Znamo li, međutim, baš sve o istarskoj pašti? Jesu li neki oblici tradicijske tjestenine popularniji od drugih, koji nezasluženo padaju u zaborav?

Odgovara li moderan način proizvodnje tjestenine njenim nekadašnjim osobinama, pogotovu s obzirom na sirovine, opremu za obradu i način pripreme, ali i na sve kreativnije oblike sljubljivanja tjestenine? Ako želimo zaštititi tradicijsku tjesteninu, kao proizvod ili kulturno dobro kroz zaštitu umijeća njene pripreme jesmo li načistu što zapravo želimo zaštititi? – pita se publicist i gurman Davor Šišović, moderator okruglog stola “Istarska pašta između tradicije i suvremenosti”.

Najbolja je nonina pašta

Foto: MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Foto: MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

Iako su najbolje recepture za tjesteninu one koje se nasljeđuju s koljena na koljeno, a najbolji strojevi za valjanje i rezanje od naših baka, nikad nije prekasno da se okušate u izradi domaće tjestenine. Sve je, kažu znalci, u osjetu tijesta pod prstima. Ni prečvrsto ni premekano, ali tek čeka da ga razvaljate, provučete, izrežete, oblikujete, zamotate, napunite...

Njoke ćete valjati na ribežu kako bi rebrasta struktura popila što više umaka, torteline zamotati da se punjenje zadrži čvrsto stisnuto u njima, a raviole pritisnuti na rubovima kako bi fila bila užitak i iznenađenje.

Tagliatelle, fuže, pljukance... što god radili, ne samo da nećete pogriješiti nego ćete i uživati.

>>Jednostavno, jeftino i ukusno: Široki rezanci s gljivama

>>Spojite nespojivo: Domaće tagliatelle s medom, rogačem, orasima, cimetom...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije