Ako ste ove godine precijenili svoje goste i ukućane i skuhali mnogo više šunke nego što se pojelo, sigurno već znate da ostatak možete iskoristiti u raznim receptima za sendviče, tjestenine ili na primjer uz šparoge; no znate li koliko dugo skuhana šunka može stajati?
Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi
Evo što kažu smjernice američkog Ministarstvo poljoprivrede:
Svježa (nesušena) šunka, kuhana
3-4 dana u hladnjaku, 3-4 mjeseca u zamrzivaču
Sušena šunka, kuhana
3-5 dana u hladnjaku, 1-2 mjeseca u zamrzivaču
Kupovna narezana šunka
3-5 dana u hladnjaku, 1-2 mjeseca u zamrzivaču
A prije nego što se pokvari, ostatak šunke možete upotrijebiti u ovom ukusnom receptu za tjesteninu sa šunkom.
- 400 g tjestenine
- 50 g margarina
- 150 g kuhane šunke, narezane na sitne kockice
- 3 mlada luka, tanko narezana
- ½ – 1 ljuta papričica, nasjeckana sasvim sitno
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- prstohvat soli i svježe mljevenog papra po ukusu
- prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
- po želji: naribani parmezan za posipanje
Tjesteninu skuhajte prema uputi na pakiranju, ocijedite, ali sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala.
U loncu rastopite margarin te mu dodajte kuhanu tjesteninu i dobro promiješajte. Ostavite sa strane, na toplom.
U drugoj tavi, najbolje s neprianjajućom površinom, kratko popržite šunku, a zatim joj dodajte nasitno nasjeckan mladi luk i ljutu papričicu te promiješajte.
Kad luk postane staklast, ulijte vrhnje za kuhanje. Posolite i popaprite po ukusu te začinite svježe naribanim muškatnim oraščićem.
Kratko kuhajte tako da se svi sastojci dobro zagriju, a zatim pomiješajte s kuhanom tjesteninom.
Ako vam se čini da je jelo presuho za vaš ukus, ulijte malo tekućine od kuhanja tjestenine. Odmah poslužite, po želji posuto naribanim parmezanom, savjetuje HuffPost.
Previše ste pojeli za Uskrs? Evo kako se riješiti nadutosti!
Danas za ručak kiselo zelje sa grahom ,dijetalna. Svi zadovoljji i siti Pa kolikio to ljudi kuhaju kad im ostaje hrpa toga???