Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srce je važno

Želite smršavjeti i smanjiti loš kolesterol? Ovo možete učiniti već danas

Foto: Shutterstock
1/3
05.10.2023.
u 15:47

Omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje srca, mozga, očiju i zglobova. Korisne su također tijekom trudnoće i dojenja te smanjuju kroničnu upalu...

Bez masti u prehrani ne možemo i one su neophodne da bi tijelo uopće moglo funkcionirati. U uravnoteženoj prehrani masti bi trebale činiti 30 posto dnevnog unosa kalorija, što znači 60 – 70 grama dnevno za odraslu osobu prosječne građe. Naravno, nije svejedno za koji oblik masnoća se odlučimo i prednost treba dati nerafiniranim biljnim uljima (maslinovo, ulje uljane repice, laneno ulje) te masnoj ribi poput lososa i tune.

Masti su važan segment naše prehrane, posebice omega-3 nezasićene masne kiseline, za koje se pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje mozga i razvoj fetusa, da štite od artritisa, srčanih i krvožilnih bolesti, depresije i demencije te da imaju snažan protuupalni učinak. Stoga, treba posebice skrbiti i o unosu omege-3 za djecu, trudnice, dojilje, sportaše i starije osobe. Esencijalne masti imaju pozitivan učinak na smanjenje tjelesne težine jer pomažu bubrezima u procesu izlučivanja vode, smanjuju apetit i potrebu za slatkim te ublažuju osjećaj depresije.

“Od trenutka kada je utvrđeno da grenlandski Eskimi, koji unatoč prehrani bogatoj mastima, imaju nisku stopu kardiovaskularnih bolesti upravo zbog obilja omega-3 masnih kiselina u svojoj prehrani, pa do danas, znanstvena zajednica lansirala je na tisuće radova o zaštitnom djelovanju omega-3 masnih kiselina, posebno eikozapentaenske (EPA) i dokosaheksaenske (DHA) kiseline na kardiovaskularni sustav. Omega-3 masne kiseline povoljno utječu na zdravlje srca i krvnih žila kroz nekoliko mehanizama – osim što posjeduju snažno protuupalno djelovanje, pokazalo se kako imaju povoljan učinak na krvni tlak i razinu triglicerida u krvi, ali i mogu sniziti rizik od aritmije srca, kao i brzinu nastanka aterosklerotičnih plakova. Zato je redovita konzumacija ribe, kao i orašastih plodova, lanenih i chia sjemenki, redom namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, važna investicija u zdravlje kardiovaskularnog sustava“, naglasila je nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Izvrstan izbor neophodnih omega-3 masnih kiselina su plava riba (posebice haringa i losos) te masline i maslinovo ulje, a laneno ulje i lanene sjemenke, avokado i kikiriki poželjan su izvor biljnih masti. Te bi se namirnice stoga trebale što češće naći na jelovniku.

Foto:

Optimalan odnos omega-3 i omega-6 u Omegolu

Proizvodi Omegol linije prate najnovije nutricionističke trendove te su namijenjeni svima koji izrazitu pažnju pridaju prehrani i aktivnom načinu života, a cijela linija OMEGOL proizvoda nositelj je znaka V lable, europske veganske oznake. Proizvodi Omegol bogati su ALA omega-3 masnom kiselinom, koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Sadrže optimalan odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a prirodan su izvor vitamina E i vitamina B1, koji je ključan za zdravlje srca. Tiamin, ili vitamin B1, esencijalni je nutrijent potreban većini organskih sustava za pravilnu funkciju. Prvenstveno sudjeluje u metabolizmu energije, te u koordinaciji živčane i mišićne funkcije, a potpomaže i pravilnom radu srca. S obzirom da naš organizam ne može pohranjivati ovaj vitamin, potrebno ga je svakodnevno nadoknađivati putem hrane ili dodataka prehrani. Najveća koncentracija vitamina B1 nalazi se u srčanom mišiću, bubrezima, jetri i mozgu.

Za dobro raspoloženje

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje boluju od manjka omega-3 masnih kiselina imaju povećan rizik od obolijevanja od depresije. Mozak koristi omega-3 masne kiseline za regulaciju rada neurona i proizvodnju te oslobađanje serotonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za dobro raspoloženje.

Foto: Shutterstock

Ublažava simptome artritisa i štiti zdravlje očiju

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline imaju protuupalno svojstvo. U jednom istraživanju znanstvenici su sudionicima davali suplemente omega-3 masnih kiselina, a oni su već nakon 75 dana osjetili ublažavanje simptoma artritisa. Makularna degeneracija, suhoća oka i glaukom samo su neke od bolesti čiji nastanak možete spriječiti povećanjem unosa omega-3 masnih kiselina.

Za lakše održavanje tjelesne težine

Omega-3 masne kiseline direktno utječu na rad tjelesnih stanica. Manjak omega-3 masnih kiselina može usporiti metabolizam i uzrokovati debljanje. Adekvatnim unosom omega-3 masnih kiselina lakše ćete postići i zadržati zdravu tjelesnu težinu.

Pomažu smanjenju lošeg kolesterola

U jednom istraživanju znanstvenici su ustanovili da čak 40% osoba koje boluju od srčanih bolesti imaju povišenu razinu LDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline vrlo su učinkovite u smanjenju razine lošeg kolesterola i istovremenom povećanju HDL kolesterola. Omega-3 masne kiseline smanjuju kroničnu upalu, reguliraju razinu krvnog tlaka i smanjuju rizik od nastanka krvnih začepljenja.

Nedvojbeno je da omega-3 masne kiseline blagotvorno utječu na zdravlje srca, ali su itekako korisne i za brojne druge funkcije organizma. Sve što trebate je već sutra na svom jelovniku napraviti zaokret: dan započeti, na primjer, šnitom crnog kruha s namazom Omegol, za ručak odabrati salatu s lososom, za međuobrok šaku orašastih plodova, a za večeru jogurt s lanenim sjemenkama.

Sadržaj donosimo u suradnji s Omegolom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije