Za doček nove...

Francuska salata jedan je od omiljenih blagdanskih priloga: Donosimo trikove uz koje će biti još ukusnija

Shutterstock
29.12.2021.
u 07:00

Neki je pripremaju već za Badnjak i Božić, a neki za francusku salatu čekaju novogodišnji stol. Ako ste među njima, prije pripreme ovih dana pročitajte nekoliko savjeta uz pomoć kojih će biti još ukusnija!

Kod nas je poznata kao francuska salata, u ostalim zemljama kao ruska salata, a u Rusiji kao salata Oliver. Ime je zapravo dobila po glavnom kuharu Lucienu Olivieru koji je 1860-ih radio u popularnom restoranu Ermitaž u Moskvi gdje je ovo jelo i izumio, a ono je ubrzo postalo zaštitni znak tog restorana, kako piše Zvijezda.hr.

Nije se francuska salata uvijek radila kao danas. Budući da je Oliver svoj recept držao u tajnosti, nisu poznati svi sastojci koji su se nalazili u njegovoj slati. Oni koji su poznati su kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, a dresing se radio od senfa, vinskog octa i maslinova ulja. 

Ako primijetite zelenu boju na krumpiru, nemojte ga jesti!

Dugo godina Oliver je uspijevao sakriti recept, a još duže ga je njegov pomoćni kuhar Ivan Ivanov pokušavao otkriti. Budući da nije mogao pogoditi sve sastojke, napravio je slično jelo. Recept je počeo koristiti u konkurentskom restoranu, a brzo se našao i u brojnim kuharicama.

S obzirom na to da si nisu svi mogli priuštiti kavijar i teleći jezik, recept se mijenjao s obzirom na regiju i područje u koje je stigao. Sve što je bilo sezonsko ili preskupo zamijenilo se jeftinijim i pristupačnijim namirnicama. 

Današnji recept u usporedbi s prvim ima jedino jaja i krastavce, a ostalo se zamijenilo krumpirom, mrkvom, graškom i ribanom jabukom. Dresing je pak potpuno novi – senf, ocat i ulje zamijenili su majoneza i vrhnje.

Ova salata u Francuskoj se još zove macédoine de légumes, što znači miješana salata od povrća.

Kako bi vaša francuska salata ispala što bolja, slijedite ovih nekoliko savjeta:

  • Povrće je važno nasjeckati nakon kuhanja jer će tako upiti manje vode, a salata će biti ukusnije. Također se potrudite da kockice budu podjednako velike, odnosno što sitnije.
  • Krumpir kuhajte u kori, tako će upiti manje vode. Odaberite krumpire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.
  • Ako francusku začinjavate paprom, iskoriste onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočio u salati.
  • Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj 2 do 3 žlice kiselog vrhnja. No, ako želite još blaži okus, dodajte i pola usitnjene jabuke.
  • Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije