Stari okusi

Gastrovremeplov od antike u baroka do Labinske Republike

Istra Inspirit (1)
Foto: Istra Inspirit
1/5
21.07.2013.
u 22:37

Jules Verne nikada nije bio u Istri, no u Kaštelu se kušaju delicije iz 1867. kada je grof Sandorf pripremao urotu – krumpir s ružmarinom, ombolo u mediteranskom bilju, dimljenu oradu, mariniranog brancina, cukerančiće...

Znate li čime su se rimski ratnik Crispo, njegova maćeha Fausta i prijestolonasljednik cara Konstantina gostili u Medulinu? Srdelama na savor, piletinom s medom, smokvama s cimetom u vinu, polpetama s pinjolima... Grof Materrnich i njegova ljubljena u Savudriji su se krijepili brodetom, palentom s tartufima i fritulama, a savičentska vještica Mare “potpisnica” je maneštre s bobićima, pečenih bataka i domaćeg krumpira... Da je Jules Verne pisao toliko sjajna djela, zaslužna je ni više ni manje nego njegova kuharica Marie koja mu je ugađala “mićim pomidorićima”, krumpirom u ružmarinu, ombolom, mariniranim brancinom, kobasicama od boškarina, biranim sirevima, cukerančićima...  

Marinirani ombolo i kozji sir  

Birane delicije nisu samo dio baštine zabilježene u povijesnim vrelima nego i dio jedinstvene turističko-gastronomske ponude u Istri. Projekt Istra Inspirit, ujedno i najnagrađivaniji u prošloj godini, oživio je u svojevrsnom vremenskom stroju devet povijesnih trenutaka koji govore o povijesti Istre, ali i o gastronomiji – od antike do srednjeg vijeka, baroka do novovjekovnijih običaja. Prilika je to za sve koji žele uskočiti u vremeplov da nepca počaste zaboravljenim okusima, hranom kakvu inače nemaju gdje kušati i spoje nespojivo, slano i slatko, cimet i smokve, meso boškarina i sireve od mlijeka istarskih koza... Kako su ribu i med, vino i mentu spajali rimski vojnici, može se kušati na arheološkom nalazištu Vižula, u priči o ljubavi, mržnji i osveti uz delicije pripremljene prema receptima iz 326. godine prije Krista. Večera se kako drugačije doli ležećki, baš kao stari Rimljani.  

Labinski rudarski fažol

 U Svetvinčentu se priča o vještici Mari isprepleće s kuhinjom srednjeg vijeka, a u Poreču nakon Iustitije slijede barokna gozba i venecijanske delicije, dok se u Buzetu zajednički mijese kruh, pašta, fuži... No, Inspirit donosi i novovjekovnije doživljaje pa je godina na vremeplovu namještena na 1921. godinu, 150 metara ispod površine zemlje i ispod 20 milijuna tona kamenja, a ručaju se rudarski fažol, maneštra, kupus ... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije