Otkrio pravi način

Gljive pripremate isključivo prženjem na tavi? Profesionalni kuhar otkriva da je to potpuno pogrešno

Shutterstock
25.06.2020.
u 07:00

Mnoge će iznenaditi ova metoda pripreme gljiva, ali kuhar otkriva da je to jedini pravi način.

Naučeni da gljive ispuštaju puno vlastite tekućine, pripremamo ih isključivo na tavi. Ipak, rezultat su vlažne i mekane ili izgorene gljive. To se događa zato što brzo upijaju masnoću na kojoj ih pripremate i automatski počnu ispuštati svoju vodu. Dok mnogi vjeruju da će kuhanje napraviti štetu, profesionalni kuhar Jim Fuller otkriva da je to čista zabluda.

Otkrio je na australskoj televiziji Channel 9 da se gljive zapravo prvo trebaju skuhati tako da budu ''al dente''.

Pogledajte video:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Boil the mushrooms first. This statement created a bit of controversy when I told @lfizzlphillips the best way to cook mushrooms was to start off boiling them until they are perfectly cooked on this morning's @channel9 @thetodayshow weather. Here's the response video with a better, longer explainer why you would do such a wonderfully crazy thing when you've always been told not to wash and "NEVER LET THE MUSHROOM TOUCH THE WATER BEFORE COOKING" The basic method: You can do this all entirely on a high flame First, boil to perfection- you can keep adding water until this is achieved. Remember you can't over boil a mushroom because of their unique cellular structure. They will let their own water out so don't put too much water at once. When perfectly tender, let the water evaporate until the pan is basically dry Then add oil or fat and your aromatic stuff Quick saute or stir fry and season to taste with salt Thanks @natalie.ngyn and @fablefoodco Edit: some people have been asking me what mushrooms in cooking there. You can see some saffron milk caps and some wood blewits in the wok (yes I love to cook mushrooms in woks) and I am cutting up a slippery Jack that I have already peeled the slippery skin from the cap.

A post shared by Jim Fuller (@longtalltex88) on

Kako prenosi Metro, Jim je na svom Instagram profilu detaljno opisao ovakvu pripremu gljiva – prvo ih je stavio u veliki wok i dodao vodu. Nakon što su skuhane ''al dente'' , treba pustiti da voda ispari, a onda dodati maslinovo ulje sa začinima, lukom, češnjakom... Pržite ih na tavi dok ne poprime smeđu boju i dok se okusi ne prožmu. Ovakva priprema gljiva čini ih idealnim za juhe i umake, a okus gljiva je intenzivniji. 

"Ljudi misle da će prženje izbaciti vodu, ali zapravo se to događa kod kuhanja. Ta voda iz gljiva doslovno se iskuha van." 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije