Naučeni da gljive ispuštaju puno vlastite tekućine, pripremamo ih isključivo na tavi. Ipak, rezultat su vlažne i mekane ili izgorene gljive. To se događa zato što brzo upijaju masnoću na kojoj ih pripremate i automatski počnu ispuštati svoju vodu. Dok mnogi vjeruju da će kuhanje napraviti štetu, profesionalni kuhar Jim Fuller otkriva da je to čista zabluda.
Otkrio je na australskoj televiziji Channel 9 da se gljive zapravo prvo trebaju skuhati tako da budu ''al dente''.
Pogledajte video:
Kako prenosi Metro, Jim je na svom Instagram profilu detaljno opisao ovakvu pripremu gljiva – prvo ih je stavio u veliki wok i dodao vodu. Nakon što su skuhane ''al dente'' , treba pustiti da voda ispari, a onda dodati maslinovo ulje sa začinima, lukom, češnjakom... Pržite ih na tavi dok ne poprime smeđu boju i dok se okusi ne prožmu. Ovakva priprema gljiva čini ih idealnim za juhe i umake, a okus gljiva je intenzivniji.
"Ljudi misle da će prženje izbaciti vodu, ali zapravo se to događa kod kuhanja. Ta voda iz gljiva doslovno se iskuha van."