Gotovo jednosatna svakodnevna svađa zbog kućanskih poslova

svađa
Arhiva VL
07.01.2010.
u 12:35

Parovi se najčešće svađaju zbog kućanskih poslova, a među njima je "najspornije" ostavljanje odjeće po kući. Na drugom je mjestu zapostavljanje popravaka u kući.

Prosječan par, podrazumijevajući pod time muškarca i ženu koji žive zajedno, potroši dnevno 40 minuta na svađu oko kućanskih poslova. I ništa se u tome nije promijenilo ni sve češćom i uobičajenijom upotrebom kućanskih aparata. Usprkos tome parovi se svađaju i do 135 puta godišnje.

Prema jednoj anketi čak 13 posto parova posvađat će se najmanje jednom dnevno, a 20 posto provest će barem jedan dan u godini ne komunicirajući s partnerom zbog svađe oko kućanskih poslova.

Anketa je provedena među 1000 parova, a bilo im je postavljeno pitanje oko čega se najčešće svađaju. Ispalo je da je najčešći uzrok svađa ostavljanje stvari razbacanih po kući, odnosno to je razlog u gotovo 35 posto slučajeva. Oko 28 posto svađa započinje zbog zapostavljanja kućanskih popravaka, a 24 posto zbog toga što partner ne sudjeluje u pranju rublja.

Zanimljivo je da ostavljanje zahodske daske podignutom potiče svađu u tek deset posto parova.

Ranije je studija, pak, pokazala da supruge često preuveličavaju neučinkovitost svojih supruga kad se radi o neobavljanju kućanskih poslova. Doktorica Rebecca Meisenbach sa Sveučilišta u Missouriju smatra da se zbog prigovaranja o ovakvim problemima žene osjećaju ženstvenijima, u tradicionalnoj ulozi nekog tko se brine o kućanstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije