Mirisi brudeta i toća kakvi su se nekada širili iz rovinjskih kužina i okusi od kojih je ludovala mašta i slavila nepca, domaći kruh rumene korice koju ćete umočiti u mižolić vina koje mami osmijeh na lice iznad sretnog i popunjenog trbuščića... Baš kad sa sjetom pomislite da više ne postoje konobe, špačo, kantine u kojoj se ovakvi zaboravljeni mirisi šire, u Rovinju su širom otvorili vrata Kantinona.
Na korak od mora
Na korak od mora, u srcu grada, donedavno mjesto usputnog turističkog obroka preraslo je u kantinu kojoj gurmani neće odoljeti.
Slaganja menija za novu Maistrinu gastronomsku meku prihvatio se glavom i bradom prvi rocker među chefovima, nesuđeni kipar, istraživač maminih kuharica, potpisinik menija šeicima, zvijezdama, putnik i kreativac bez granica – Tom Gretić.
Koliko god u Monte Muliniju i svojoj gastronomskoj utvrdi Wine Valutu ovaj glasni mrgud i gurman težio visokoj gastronomiji, u Kantinonu mu je inspiracija tradicionalna istarska kuhinja i jela rovinjskih ribara, dondoli...
Drugo se u ambijentu nekadašnjeg vinskog podruma, u koji je vino stizalo brodovima, ne bi moglo ni očekivati. Kantinon je, naime, otkrio nam je njegov domaćin i drugi dio dvojca koji je ondje oživio eno-gastro priču starog Rovinja, Emil Perdec, nekada bio mjesto na koje su barkama dopremali vino i skladištili ga. Trag o tome i danas postoji – velika bačva od pet tisuća litara ostala je na sredini podruma u koji su Rovinježi dolazili kupovati vino u opletenim "demejanama".
Čak 50-ak domaćih vina
– Kantinon ima vinsku patinu na zidovima koji pamte stoljeća suživota s ponajboljim vinima ovoga kraja – kaže iskusni i višestruko nagrađivani somellier Perdec. Upravo je njemu povjereno domaćinstvo Kantinona, a kako bi postao mjesto dostojno vinske pratnje domaćoj kuhinji, Emil je prikupio 50-tak vinskih naslova domaćih vina. Ma koliko ljubio istarsku kapljicu, potrudio se da se na vinskoj karti nađu naslovi od krajnjeg juga do istoka Slavonije i sjeverozapada Hrvatske.