Svježe, sušeno i tekuće – u vinu ili soku. Grožđe je popularno u kojem ga god obliku koristili, a rujan je definitivno njegov mjesec. Crvene i bijele bobice imaju veliku hranjivu vrijednost, a nutricionisti naglašavaju važnost njegova unosa jer odvodi vodu iz tijela i ubrzava probavu stoga je i odlično za detoksikaciju organizma. Ima i jedinstven učinak na našu krv, krvne žile i srce. U bobicama mu se kriju vitamini A, B i C te velika količina minerala i hranjivih tvari kao što su folna kiselina, enzimi, proteini, kalcij, magnezij, kalij, mangan, fosfor...
Resveratrol, jedan od sastojaka crnog grožđa, sprečava nastanak upalnih stanja u organizmu, a samim time stvara snažnu obranu i od raka. Resveratrol povećava i protok krvi prema mozgu za čak 200 posto pa je grožđe i izvrsna hrana za mozak. Zbog hidratantnih svojstava poboljšava i izgled kože, a vitamin C pridonijet će stvaranju kolagena. Čaša vina ili sok od grožđa izvrstan su lijek protiv migrene.
Salata s piletinom, grožđem i špinatom (za 4 osobe)
Sastojci:
- 150 g mladog špinata
- 500 g pilećih prsa
- 1 jabuka
- 150 g bijelog grožđa
- 80 g stabljikastog celera
- 200 g gorgonzole
- 80 ml maslinova ulja
- 1 limun
- 30 ml aceta balsamica
- sol, papar
Priprema:
Špinat operemo i ocijedimo od viška vode. Dok se špinat cijedi, ispeći pileća prsa na tavici. Kad pobijele i kad poprime boju, ostaviti ih sa strane da se ohlade. Napraviti preljev za salatu u posebnoj zdjeli – pomiješati maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar i aceto balsamico te dobro izmutiti pjenjačom. Piletinu narezati na trakice. Na veliki tanjur slagati špinat pa na njega staviti narezanu piletinu. Sve preliti preljevom, na vrh staviti narezane kriške jabuke, bobice grožđa koje smo prethodno oprali, sitno nasjeckan celer i komadiće gorgonzole. Pomiješati i poslužiti.
Napomena: Želimo li biti sigurni da smo sa sirovog mladog špinata uklonili sve nečistoće, prije konzumacije u vodu možemo dodati i sodu bikarbonu, pogotovo ako ne znamo odakle je i je li tretiran kemijskim sredstvima.
Clafoutis s grožđem
Sastojci:
- 500 g crvenoga grožđa
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g brašna
- 120 ml mlijeka
- 50 g maslaca
Za kalup:
- 1 žličica maslaca
- 2 žlice šećera
Za posipanje:
- 1 žlica šećera u prahu
- 20 g nasjeckanih badema
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200°C. Kalup za pečenje premazati žličicom omekšalog maslaca i posuti žlicom šećera. Oprati grožđe i odvojiti bobice od grozda pa ih staviti u pripremljeni kalup. U zdjelu staviti jaja, šećer i vanilin šećer, umutiti pjenjačom pa dodati brašno, mlijeko i rastopljeni maslac. Miješati cijelo vrijeme i dodavati malo po mali da smjesa bude glatka, bez grudica. Tijesto preliti preko grožđa i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći oko 25 minuta. Izvaditi iz pećnice i, kad se ohladi, posuti šećerom te nasjeckanim bademima.
VEZANI ČLANCI: