Juha je sastavni dio svakodnevnog obroka u Portugalu i, u nekim područjima, čak je glavno jelo u vrijeme večere.
Sprema se od različitih sastojaka, a vrlo su hranjive i "bogate" pa lako postanu i glavni obrok. Iako postoji jako mnogo vrsta juha koje pripremaju Portugalci, ovo su neke koje ćete, ako se ikada zaputite u tu zemlju, pronaći samo u tradicionalnim restoranima.
Caldo Verde (zelena juha)
Za pripremu ove juhe potrebno je ukupno oko sat vremena.
Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja, 1 šalica pasiranog luka, 2 šalice sitno sjeckanog i očićenog krumpira, malo manje od 2 litre vode, 1/2 kg kelja, dvije kobasice, dvije jušne žlice zgnječenog češnjaka
Priprema: U lonac stavite 3 žlice maslinovog ulja, dodajte luk i češnjak i kuhajte 2 do 3 minute dok luk ne postane staklast. Pazite da ne izgori. Zatim dodajte očišćeni krumpir i vodu, lonac poklopite i kuhajte na lagano srednjoj vatri 20 minuta. U međuvremenu, u tavi prepecite kobasice i izbacite višak masnoće. Kada je krumpir skuhan zgnječite ga u loncu, dodajte kobasice, a zatim kelj i kuhajte još pet minuta da se svi sastojci prožmu. Dodajte još malo maslinova ulja u gotovu juhu i poslužite vruće s kriškom kukuruznog kruha.