Osim što je poznata kao prva slastičarnica u Velikoj Gorici koja je otvorena davne 1946. godine i pizzerija u kojoj je 1. svibnja 1980. godine ispečena prva pizza na području Velike Gorice, slastičarnica i pizzerija Memy bit će upamćena i kao slastičarnica u kojoj je nastala prva hrvatska – baklava.
Želja za nečim posebnim
– E, i Hrvatska sada ima svoju baklavu. Dugo, dugo sam razmišljao jer sam htio napraviti nešto posebno po čemu bi Hrvatska bila prepoznatljiva u svijetu. Sada mogu slobodno reći da uz tradicionalnu arapsku i tursku baklavu, i Hrvatska ima svoju – ponosno govori Memetali Zenuni i napominje:
– Ideja je došla u snu i odmah sam krenuo u svoju slastičarnicu te po receptu iz sna ispekao baklavu. Nisam mogao odoljeti pa sam je odmah i probao te probudio obitelj usred noći kako bih čuo i njihovo mišljenje. Za mene i moju obitelj ta je baklava bila izvrsna, ali kao dugogodišnji profesionalni slastičar ne mogu presuditi jesam li uspio u namjeri da napravim nešto posebno.
U čemu je razlika između turske i arapske te hrvatske baklave, upitali smo Memetalija.
– Hrvatska baklava jedinstveni je proizvod koji se sastoji od pet vrsta čokolade – odgovorio je Zenuni.
Ipak, detalje recepta velikogorički slastičar ne želi otkriti.
U planu još jedan brend
– Upravo skupljam potrebne dokumente da bih hrvatsku baklavu zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Najviše me oduševilo što su Hrvati prepoznali kvalitetu takve vrste baklave i sada dolaze iz Zagreba, ali i okolice i kušaju hrvatsku baklavu – ističe Zenuni.
Otkrio nam je i tajnu zašto su nogometaši Dinama igrali najbolju utakmicu u Ligi prvaka (s Realom).
– Kao vatreni navijač Dinama bio sam ponosan što su se plasirali u Ligu prvaka i prije utakmice s Realom igračima Dinama poslao sam upravo hrvatsku baklavu – pohvalio se Memetali Zenuni.
Kroz šalu je rekao kako je uvjeren da su nogometaši baš zbog njegova kolača i igrali fenomenalno. Inače, pohvalit će se Memetali, kroz njegovu slastičarnicu prošli su i mnogi poznati, među njima i Filip Šovagović, sportaš Enver Idrizi ili Ardian Kozniku, a najčešći su mu gosti Azem Vllasi i albanski premijer Sali Berisha.
A čokoladnu baklavu Memetalija Zenunija prepoznali su i stručnjaci pa je na Festivalu slastica Križa i Zagrebačke županije 2008. i 2011. godine dobio prvu nagradu. No velikogorički slastičar ne planira stati na tome i već sad najavljuje novi hrvatski brend.
Hassan Haidar Diab ti bi barem trebao znati za Zalatimo Brothers for Sweets iz Amana u Jordanu, reci čovjeku pa nek šiba recepte