Za pripremu možete koristiti i odreske od svinjskog i pilećeg mesa, ali želite li pripremiti pravi zagrebački odrezak birajte teletinu.
Zagrebački odrezak
Sastojci:
4 teleća odreska (veća)
4 kriške fine šunke, po mogućnosti domaće
4 kriške sira, taborgradskog
sol, papar
Za paniranje:
brašno
2 jaja
krušne mrvice
ulje
Priprema:
Odreske tucite preko prozirne plastične folije te ih nakon toga po želji posolite i poparite. Zatim pripremite krišku šunke i krišku sira, pa ih položite na polovicu odreska. Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak te tek onda na nju krišku sira, a nakon toga odrezak preklopite i rub nježno pritisnite prstima. U brašno uvaljajte svaki odrezak pa nakon toga u razmućena jaja i u krušne mrvice. Sa svake strane na ulju pržite odreske po nekoliko minuta i to sve dok korica ne poprimi zlatnu boju. Poželjno je pržiti na laganoj vatri, a rub mesa možete pričvrstiti i čačkalicama.Gotove odreske poslužite uz tradicionalne priloge koje svi vole – rizi-bizi, krumpir ili blanširano povrće, a odreske pokapajte limunovim sokom. Po želji možete poslužiti i zelenu salatu.
Kod zagrebačkog odreska treba se osjetiti meso, a ne panung... <- OVO lijevo nije baš točno jer se mora osjetiti prešana šunka i topljeni sir. Beza ta dva sastojka kao i pržene krumpire nema ništa od Zagrebačkog odrezka; a tek limun ili tartar sos e to jest neka druga dimenzija ;)