Uz bečki odrezak mogu ići različiti prilozi, ovisno o tome u kojoj se austrijskoj pokrajini pripremaju: nekoliko različitih varijanti krumpir-salate, krumpir s peršinom, salata od krastavaca ili - kao što je često u Hrvatskoj, a običaj je zapravo iz Njemačke - pomfrit.
Zamolite mesara da vam s mesa ukloni opnu i žilice - sve zbog čega bi se meso moglo stisnuti i deformirati prilikom pohanja. Prerežite svaki komad kroz sredinu, ne sasvim do kraja, a zatim ga otvorite kao leptirova krila. Položite ga na dasku, prekrijte plastičnom folijom i istucite ravnomjerno, ne prejako. Možete odrezati sve neuredne rubove.
Bečki odrezak (Wiener Schnitzel) s prilogom
Sastojci (za dvije osobe):
2 teleća odreska, 140-160 g svaki
100 g svježe prosijanog brašna
2 jaja
150-200 g ulja repice, a može i pročišćeni maslac
140 g krušnih mrvica
sol
kriške limuna
Za krumpir-salatu:
350 g krumpira za salatu
350 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
1 žlica senfa
1-2 glavice luka, po želji
2-3 žlice bijelog vinskog octa, može i crveni po želji
sol, crni papar smeđi šećer od trske
2 žlice suncokretovog ulja
svježi peršin i limun za ukrašavanje
Priprema:
Započnite s pripremom krumpir salate: krumpir ogulite, narežite na ploške debljine 3-4 mm i kuhajte u pilećem ili povrtnom temeljcu dok ne omekšaju. Na kraju kuhanja dodajte luk narezan na kockice i ostavite 5 minuta da se pirja na vrućem temeljcu. Po potrebi ocijedite temeljac, začinite krumpir salatu octom, solju i paprom te dodajte suncokretovo ulje. Pustite da se prožmu okusi i arome. Salatu pospite svježim sjeckanim peršinom i uz nju poslužite limun narezan na četvrtine.
Pripremite meso: prvo pripremite posude s brašnom, krušnim mrvicama i jajetom. Jaja umutite vilicom, ali nemojte ih miksati. Batom za meso lagano istucite teleći odrezak, začinite ga solju pa umiješajte prvo u brašno, zatim u jaja i krušne mrvice. Zagrijte tavu s uljem (pročišćenim maslacem) na 160-170 stupnjeva i pržite meso sa svake strane do zlatnožute boje, ne duže od 3 do 5 minuta. Poslužite uz krumpir salatu i kriške limuna.