Ipak, Staropramen Piknik koji svake godine okuplja sve veći broj posjetitelja, ove je godine gurmane osvojio inovativnim i posebnim jelovnikom – što za ljubitelje dobrog mesa što za vegetarijance ili one koji su spremni isprobavati nove, egzotične okuse.
Osim uređenja, dekoracija i detalja, Piknik koji je ove godine osvanuo na novoj lokaciji u Rougemarin Parku, privukao je ljubitelje hladnog Staropramen piva i zalogaja koji ga sjajno prate. Još dva dana i vi stignete isprobati najbolje recepte s potpisom chefa Marina Medaka. Burgeri u pecivu od batata i nekoliko varijanti sicilijanske pizze pokazali su se kao veliki hit no falafel od boba odnosi pobjedu kao najbolja zdrava fast food opcija. Najpoznatijeg zagrebačkog kuhara odlučili smo pitati za recept, a sada ćemo ga i podijeliti s vama!
Za 5 porcija, trebat ćete:
- 500g sirovi slanutak
- 170g maslinovo ulje
- 10g kumin
- 80g mladi bob
- 15g sol
- 7g papar
- 150g mrkva
- 200g rižino brašno
Slanutak preko noći ostavite u vodi. Sljedeći dan izvadite iz vode i cijedite ga nekoliko sati, a ponekad ga možete malo okrenuti u cjedilu i višak vode obrisati ubrusom. Suhi slanutak stavite u blender skupa s ostalim sastojcima osim maslinovog ulja. Ako moćete oblikovati falafel bez da se raspada, smjesa je dobra. Ugrijte ulje i stavite peći. Kad falafeli pozlatne, gotovi su.
Bezmesne okruglice falafel čiji je glavni sastojak slanutak ili bob izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene diljem svijeta kao dio brze hrane. Lako se priprema i i u cijelosti može zamijeniti glavni obrok jer obiluje povrćem, a nazivaju ih najzdravijim fast foodom. U hrskavom somunu, kakav je poslužen na Staropramen Pikniku vjerojatno će vam se najviše svidjeti no slobodno ga jedete i na salatu, kao dodatak riži ili u nekoj sličnoj laganijoj varijanti.
Trenutno najinstagramičnija lokacija u Zagrebu, Staropramen Piknik stignete posjetiti do 25. svibnja i uživati u lounge zonama među krošnjama zelenila.