Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA MAMA Novinarka New York Timesa o tome što ju je nagnalo da traži surogat-majku

'Iz kataloga sam izabrala ženu koja će mi roditi dijete'

21.12.2008.
u 20:11

Nisam rodila svog sina. Nastao je iz mojega jajašca i spermatozoida mog supruga, ali ga ja nisam rodila.

Hangar u bolnici
Pola desetljeća pokušavala sam zatrudnjeti, a onda sam zaključila da je jedini način da, želim li dijete koje je genski povezano sa mnom i suprugom, nađem ženu čija je maternica pouzdanija od moje.

Tako za New York Times, vrlo osobno i otvoreno, piše njegova novinarka Alexandra Kuczynski o surogat-majkama, temi koja u Americi, uostalom, kao i u Hrvatskoj, izaziva kontroverze i osude. Njezina priča počela je stereotipno – supruga je srela kad su joj bile 32 godine. Njegova reproduktivna povijest nije dala naslutiti da bi bilo problema – iz dvaju brakova imao je šestero djece. Kako se do njezine 35. godine “ništa nije dogodilo”, potražili su pomoć liječnika i krenuli na cikluse priprema za oplodnju in vitro.

– Čekaonica u bolnici Cornell nalikovala je na hangar. Sestra bi izvikivala imena, tu i tamo neko bi mi zazvučalo poznato. Prišla mi je jedna žena žaleći me: “Ne brinite se”, kazala je, “ovdje je kao na sastanku anonimnih alkoholičara. Nitko neće odati vašu tajnu” – piše Alex. Sa suprugom je prošla 11 ciklusa izvantjelesne oplodnje, dvaput je ostala trudna – jednom bez pomoći liječnika. Čedo je umrlo u desetom tjednu. Zašto? Nisu znali. Samo su joj rekli da nema genskih malformacija. – Onda sam ja problem – zaključila je bez obzira na to što su je liječnici uvjeravali da je zdrava.

– Ne znam kako smo osvijestili to da postoji opcija surogat-majki – kaže Alexandra. Bilo je to u prosincu 2006. U travnju 2007. sastali su se s odvjetnicom specijaliziranom za surogatstvo. Izrecitirala je detalje: 25 tisuća dolara plus 10 tisuća dolara medicinskih troškova za prijenos embrija u maternicu surogat-majke.

Alex i suprug odabrali su majku iz “kataloga” – tražili su osobu po načinu života i razmišljanjima najsličniju njima. Njezino je ime Cathy, imala je 43 godine, fakultetski je obrazovana, dugo u braku, troje djece... Već je jednom bila surogat-majka. Nisu imali financijskih problema. – Priznala je da je novac tek marginalno važan te da su suprug i ona već udomili 17 djece – kazala je Alexandra. Prijenos embrija obavljen je jednog listopadskog dana u New Yorku.

– Cathy se nakon zahvata pojavila nasmiješena. “Mislim da je uspjelo”, rekla mi je – prisjeća se Alex. Bio je to početak njezina emotivna kaosa: – Gledala sam je i mislila: “Ja ne mogu, ona može imati djecu...” Divila sam joj se i zavidjela joj. Bila sam i ljutita. Kad mi je javila da ide sa suprugom u Las Vegas, pobjesnjela sam. Moje dijete za kockarskim stolovima! Divljala sam, ali me suprug smirio.

Dvije majke zajedno su išle na kontrole. Poslije, kad bi Alex svojim prijateljima slala slike fetusa, brisala bih Kathyno ime iz kućice “Majka” i upisivala svoje. Preokret se dogodio pretkraj trudnoće: Kathy je bila golema, Alexandra je išla na planinarenja, skijanja... Ovo i nije tako loše, mislila je. Kathy je bila izrazito pažljiva – prinijela bi Alexandrinu ruku na trbuh kad bi osjetila da se dječačić, nazvan Max, rita, objašnjavala joj je gdje je glavica...

Prva kriza
Na porođaju je bila cijela “vojska”: Alexandra, njezin suprug, Cathyn suprug, njezine dvije kćeri. – Kad bi Kathy povraćala, i ja sam – kaže Alex. Max se rodio, a Alex je prerezala pupčanu vrpcu. Mjesec dana kasnije Alex je pala u krizu: “Što smo napravili?” Suprug ju je umirio riječima: “Ti si rodila naše dijete. Liječnici su ga izvadili iz tvog tijela prije deset mjeseci”. – I ta me iskrivljena logika smirila – kaže Alex.


Agencije ne primaju siromašne

Agencije koje posreduju u traženju surogat-majki ne pristaju primiti žene slabijeg materijalnog stanja. Siromaštvo prisiljava ljude na ekstremne mjere, a to ne želimo, kazala je Alexi odvjetnica. Siromaštvo, dodala je, vuče repove: siromašne žene često žive u nesređenim obiteljskim odnosima, odnosno nemaju stabilnu vezu, mnogima je zdravlje narušeno, kao i težina. Vrlo rijetko imaju zdravstveno osiguranje koje je preduvjet za to da budu surogat-majke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije