Većina nas neće jesti piletinu na ugljenu kad je zapečena u pećnici ili pocrnjelu tepsiju s hrskavim zapečenim rezancima. No, neki ljudi vole malo pougljenjenih hrenovki ili "zagorjeli" okus prepečenog marshmallowa. Nažalost, spaljivanje određene hrane - osobito tosta - može biti gore za vaše tijelo nego što mislite.
Kada se neke namirnice poput žitarica i škroba zagrijavaju, nastaje kemikalija koja se naziva akrilamid. Što je hrana toplija, veća je prisutnost akrilamida. On nastaje tijekom dulje termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (naprimjer tijekom prženja ili pečenja) iz prirodnih sastojaka hrane kao što su šećeri i aminokiseline. Dakle, zagoreni tost možda nije najbolji način da započnete dan, piše Life Savvy.
VEZANI ČLANCI:
U čemu je problem s akrilamidom? Potrebno je provesti više studija kada je riječ o tome kako utječe na ljude, istraživanja su pokazala da je povezano s rakom kod laboratorijskih miševa. Ljudi bi vjerojatno trebali mnogo veću dozu kemikalije da bi na njih djelovali na takav način, ali FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) aktivno istražuje njezine učinke. Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su kruh, prženi krumpir, čips, pahuljice, keksi, krekeri, kava i sl. Nemoguće ga je u potpunosti ukloniti iz termički obrađene hrane koja sadrži škrob, ali je moguće smanjiti njegovu količinu pažljivijom i raznovrsnijom termičkom obradom.
Ostala hrana, uključujući spaljeno meso povezana je s povećanim rizikom od raka jajnika i bubrega zahvaljujući istoj kemikaliji. Međunarodna agencija za istraživanje raka označila je akrilamid kao "vjerojatno kancerogen za ljude". Dakle, je li zagorjela hrana opasna? U ovom trenutku, to je malo teško utvrditi jer su studije proučavale ogromne količine kemikalije davane miševima. Izloženost ljudi vjerojatno bi trebala biti astronomska da bi imala učinke koji uzrokuju rak.
Osim toga, već je široko zastupljena u raznim namirnicama i bilo bi ju teško potpuno eliminirati iz prehrane. Da bismo unos akrilamida sveli na minimum, ne preporučuje se hranu bogatu škrobom (krumpir, različiti proizvodi od tijesta) pržiti ili peći nakon što je postigla zlatno žutu boju. Pazite da sirovi krumpir skladištite na tamnom i hladnom mjestu, na temperaturama iznad 6°C, kako bi se izbjeglo stvaranje velikih količina slobodnih šećera u krumpiru, pogotovo ako ga namjeravate pripremati na visokim temperaturama prženja ili pečenja. U konačnici, trebate li svaki dan jesti zagoreni tost? Možda ne, ali ako uživate u pougljenjenom odresku ili prepečenom marshmallowu, vjerojatno ćete biti sasvim u redu dok FDA ne kaže drugačije.
Stručnjaci upozoravaju: Ovakav krumpir obavezno izbjegavajte jer može biti otrovan!