važno je znati

Je li sigurno spavati u svježe obojenoj sobi? Evo što kažu stručnjaci!

shutterstock
01.09.2024.
u 07:00

Promjena boje zidova u prostoru može značajno utjecati na njegov izgled i atmosferu, ali je važno pridržavati se sigurnosnih mjera kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene rizike vezane uz isparavanja svježe boje.

Bojanje zidova odličan je način za promjenu atmosfere bilo kojeg prostora. No, je li sigurno spavati u toj sobi odmah nakon bojanja? Kratki odgovor je: ne. Trebali biste prespavati u sobi za goste ili na kauču dok se boja potpuno ne osuši. Prema zdravstvenim stručnjacima, nije preporučljivo spavati u novoobojenoj sobi zbog isparavanja kemikalija iz boje. Zapravo, ovisno o vrsti boje koja je korištena, možda će biti potrebno nekoliko dana izbjegavati boravak u toj sobi, piše HouseBeautiful

‘Najbolje je pričekati oko 72 sata prije nego što se vratite u spavaću sobu koja je svježe obojena’, kaže liječnik primarne zdravstvene zaštite dr. med. Raj Singh. To je zato što miris svježe boje dolazi od hlapljivih organskih spojeva (VOC), koji pomažu u ravnomjernom nanošenju boje, ali također mogu biti štetni za zdravlje. Ako osjetite suzenje očiju, glavobolju, upalu grla, vrtoglavicu ili poteškoće s disanjem, odmah napustite prostoriju.

VEZANI ČLANCI: 

Singh preporučuje izbjegavanje spavanja u obojenoj sobi barem 24 sata nakon bojanja, no idealno bi bilo pričekati 72 sata ili tri dana. Vrijeme sušenja boje ovisi o klimi; u suhim i toplim uvjetima boja se suši brže nego u vlažnim. Također, koliko dugo trebate izbjegavati prostoriju ovisi o vrsti boje. Boje na bazi vode su sigurnije i emitiraju manje kemikalija u usporedbi s bojama na bazi ulja, koje mogu ispuštati VOC spojeve poput formaldehida i benzena, povezanih s ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući rak.

Ako ste koristili boju na bazi ulja, preporučljivo je pričekati cijela 72 sata prije povratka u sobu. Osobe s alergijama ili astmom trebaju biti posebno oprezne jer ih miris boje može dodatno iritirati.

Ako nemate rezervnu spavaću sobu, možete kupiti boje s niskim ili nikakvim sadržajem VOC-a, predlaže Jeff Manning, glavni izvršni direktor i osnivač ABG Buildersa. Takve boje ispuštaju manje kemikalija i mogu vam omogućiti brži povratak normalnoj rutini. Obavezno provjerite upute proizvođača za dodatne informacije.

GALERIJA: Što vaša omiljena boja govori o vašoj osobnosti? Više nego što mislite!

1/10

Zašto nije sigurno spavati u svježe obojenoj sobi? 

Većina boja sadrži kemikalije koje isparavaju u zrak, što može uzrokovati različite zdravstvene probleme, ovisno o količini kemikalija, trajanju izloženosti i postojećim zdravstvenim problemima. Neki od trenutnih simptoma uključuju iritaciju očiju, grla ili pluća, glavobolje, vrtoglavicu i probleme s vidom, prema Agenciji za zaštitu okoliša (EPA).

Osobe koje su izložene visokim razinama isparavanja boje tijekom duljeg razdoblja, kao što su soboslikari, mogu biti izložene riziku od ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući oštećenje živčanog sustava, jetre i bubrega. EPA također navodi da su neke kemikalije u boji povezane s rakom i reproduktivnim problemima u laboratorijskim studijama na životinjama.

VEZANI ČLANCI: 

Trudnice bi također trebale izbjegavati bojanje i boravak u svježe obojenim prostorijama, osobito ako su korištene boje na bazi ulja, upozorava EPA. Najbolje vrijeme za bojanje je tijekom suhog vremena, obično u proljeće ili jesen, kada možete držati prozore otvorenima radi prozračivanja.

Kako biste ubrzali sušenje, koristite odvlaživače zraka i ventilatore za stvaranje unakrsne ventilacije. Tony Hoang, stručnjak za poboljšanje doma, preporučuje korištenje ventilatora postavljenih u različitim kutovima kako bi se stvorila snažna ventilacija koja pomaže bržem sušenju boje i smanjenju isparavanja.

Znanstvenici upozoravaju: Nikada ne ubijajte pauka kojeg ste pronašli u domu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije