Iz godine u godinu mogu se čuti sve zabrinutija upozorenja da debljina postaje sve veći zdravstveni problem jer svjetska populacija postaje sve – teža.
U svjetlu te poražavajuće činjenice zanimljivo je bilo pročitati Guardianov članak koji je kao odgovor na pitanje – zašto previše jedemo – u uzročno-posljedičnu vezu doveo veliko posuđe za objedovanje (recimo, velike tanjure) i velike porcije hrane, što je očito obilježje današnjeg načina života.
Pritom je vrlo ilustrativno upućen poziv da se tu tezu, do kojih su razmjera s vremenom napuhane porcije hrane, ne odlazi provjeriti u supermarkete, već u antikvarnice. A tamo se može vidjeti da su u prijašnja vremena tanjuri za objed veličinom nalikovali današnjim – tanjurićima.
Naveden je i primjer da je uobičajeni promjer današnjeg tanjura za objedovanje 28 cm, dok je 50-ih godina prošlog stoljeća bio 25 cm. A to što jedemo s većih tanjura ne mora značiti da si na njima moramo servirati i veće porcije hrane. No baš se to događa. Ako pak jedemo više, u konačnici postajemo sve – deblji.
>> 4 načina kako okoliš utječe na naše prehrambene navike
>> 4 jednostavna načina da se riješite naslaga bez dijete
od ovih preporucenih porcija bi gladan isel po svetu