Kada odemo u trgovinu, mogli bismo se izgubiti u raznolikosti proizvoda u ponudi. Svježinu i kvalitetu nekih proizvoda možemo procijeniti izravno u dućanu ili na tržnici, dok druge možemo provjeriti tek nakon što dođemo doma.
Portal Bright Side stoga je otkrio nekoliko trikova kako znati koliko su zapravo namirnice svježe.
Žumanjak mora biti u sredini
Kad razbijete jaje, pogledajte žumanjak. Ako se nalazi u sredini i postoji jasan krug bjelanjaka oko njega, to znači da je jaje svježe. Također možete staviti sirovo jaje u ljusci u vodu. Ako ostane na dnu, dobro je za konzumaciju. Ako pluta na vrhu, to znači da jaje nije svježe.
U trendu je svježe, lokalno, bio te gotova i smrznuta jela:
Avokado
Postoji jednostavan način provjeriti i vidjeti koliko je avokado svjež. Pogledajte njegov 'rep', odnosno peteljku na vrhu. Pokušajte je skinuti — ako je to lako učiniti, to znači da je avokado svjež.
Riba treba biti čvrsta
Uvijek provjerite teksturu svježe ribe. Prstom pritisnite tijelo, meso bi se trebalo vratiti u prethodni oblik, a ljuska bi trebala biti čvrsta. Također, pazite da pogledate u oči ribe: one bi trebale biti bez bijelog sloja i ne bi trebale biti utonule.
Oko piletine ne smije biti tekućine
Prilikom odabira piletine, odlučite se za komade koji nemaju puno tekućine oko sebe. Ako izvadite smrznutu piletinu iz zamrzivača, a oko proizvoda ima puno leda kao da piletina leži u smrznutoj lokvi, nije sigurno jesti ovo meso. U tom slučaju, svakako izbjegavajte piletinu s previše crvenom kožom.
Luk ne smije imati mrlje
Uzmite luk i provjerite kako izgleda ispod prvog sloja kore. Ako vidite mrlje koje izgledaju kao da je kora izblijedjela, to znači da na luku ima plijesni.
Limun treba biti jarko žut
Lako je odrediti zrelost limuna na oko. Bogata žuta boja i glatka koža su znakovi po kojima možete prepoznati da je voće zrelo. Blijedožuta boja i zelenkasta nijansa znače da je bolje da ne kupujete limun.
Kad ste zadnji put očistili filter od mikrovalne pećnice? Evo koliko to često morate raditi i kako: