tko bi rekao?

Jednostavno, zabavno i jeftino! Evo što svaki par može raditi kod kuće za dug i sretan brak

romantični filmovi
Foto: Screenshot
1/5
03.02.2014.
u 18:50

Ne gledate romantične filmove s partnerom? Dvaput razmislite o tome

Kad ste posljednji put pogledali romantičan film sa svojim partnerom ili partnericom?

Ako izbjegavate srcedrapateljne priče i s podsmjehom promatrate ljubavne naslove u kinodvoranama, razmislite dvaput. Istraživanje Sveučilišta Rochester pokazalo je da parovi koji su gledali romantične filmove imaju veće šanse da će ostati u braku. Odnosno, stopa razvoda i rastave kod parova koji su gledali romantične filmove bila je dvostruko manja nego kod "običnih parova".

– Očekivali smo da će ovaj ''filmski tretman'' biti učinkovit, ali ne u tolikoj mjeri, kazao je Ronald Rogge, profesor psihologije i autor istraživanja koje je utvrdilo da je gledanje filmova romantične tematike jednostavan, jeftin i zabavan način kako spasiti brak, a jednako je djelotvoran kao i savjetovanje koje vode stručnajci.

– Rezultati sugeriraju zaključak da i muškarci i žene znaju što čine dobro, a što loše u vezi. To znači da ih s time u vezi ne treba poučavati nego ih usmjeriti na razgovor o tome kako se ponašaju jedno prema drugome. Ovo je odlična vijest za parove koji nemaju novca ili ne žele zatražiti stručnu pomoć.

U istraživanju su sudjelovala 174 para tijekom razdoblja od tri godine, a bili su podijeljeni u četiri skupine. Prve dvije skupine novopečenih parova prolazile su kroz intenzivne konzultacije koje su vodili profesionalci i usmjeravali supružnike na rješavanje problema. Treća grupa dobila je informacije o važnosti osvješćivanja svog ponašanja te o tome kako održavati vezu kroz film, dok je četvrta bila kontrolna skupina koja nije dobila nikakve alate.

Domaća zadaća

Prva skupina učila je kako se postaviti u sukobu kroz alat poznat kao aktivno slušanje. Podrazumijeva da slušamo što partner govori i, umjesto da odmah odgovore, sudionici moraju parafrazirati riječi supružnika kako bi potvrdili da su ga dobro razumjeli. Prijašnje studije ove tehnike pokazale su da je učinkovita u postizanju sretnije veze koja će zadovoljiti oba partnera.

Druga skupina usredotočila se na suosjećanje i prihvaćanje pa su na treninzima s educiranim predavačima učili kako partnera slušati kao prijatelja, kako činiti mala dobra djela i biti nesebični. Obje skupine imale su i "domaću zadaću", a cjelokupni angažman zahtijevao je oko 20 sati tjedno. Sudionici treće skupine najprije su bili na 10-minutnom predavanju o osvještavanju stanja u vezi i koliko je to važno te su učili o tome kako parovi kroz filmove mogu "natjerati" drugu stranu da se pozabavi svojim ponašanjem.

Zatim su odgledali britansku komediju "Two for the Road" iz 1967 . godine s Audrey Hepburn i Albertom Finneyem.

Postavili su im 12 pitanja u vezi s filmom pa su ih kući poslali s listom od 47 filmova. Kroz razdoblje od tri godine mjesečno su odgledali po pet filmova s liste koja uključuje naslove poput: "Kad muškarac voli ženu", "Ljubavna priča", "Pogodi tko dolazi na večeru", "Bolje ne može".

Sve tri metode prepolovile su stopu razvoda i rastave u odnosu na kontrolnu skupinu sa 24 na 11 posto, a upravo je "filmska skupina" imala najmanji postotak razvoda.

Listu filmova koji su se koristili u studiji, ali i preporučene filmove novijeg datuma koje možete sami pogledati, možete pronaći na stranici dr. Roggea ili se pak uključiti u istraživanje.

>>Zašto (ne) ulazimo u brak? Evo što o tome kažu Mirela Holy i Bruno Šimleša!

>>Prestanite vikati i proučite 10 savjeta kako popraviti svoj brak već danas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije