Njegovi poklonici ne doživljavaju ga kao dijetu. LCHF je, naglasit će, ponajprije način života i drukčiji oblik prehrane od onog konvencionalnoga. Kratica je od “low carb high fat”, odnosno manje ugljikohidrata i više masnoće. No oni koji se tako hrane ne smatraju da su na posebnom “režimu” jer ne osjećaju da se nečega odriču, jedu raznovrsno, ne gladuju, ne važu hranu i ne broje kalorije. Riječ je o načinu prehrane kakav je bio nekad, prije pojave “službenih prehrambenih smjernica” i “piramide zdrave prehrane”. To je prehrana kakva je postojala prije epidemije tzv. civilizacijskih bolesti i debljine.
– Prekomjeran unos rafiniranih ugljikohidrata (šećera i škroba) uzrokuje stalno povišen šećer u krvi i kronično povišenu razinu inzulina, što pridonosi razvoju mnogih modernih bolesti. Takvom hranom unosimo previše praznih kalorija, a premalo nutrijenata, što također pridonosi razvoju raznih poremećaja i bolesnih stanja – govori nutricionistica Anita Šupe.
Zato u LCHF-u nema šećera, pšeničnog brašna, rafiniranih biljnih ulja i industrijskih prerađevina. Smanjen unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom prirodnih masnoća, ne proteina. Ovaj tip prehrane podrazumijeva da se ne ustručava od masne hrane, već se slobodno jedu i životinjske i biljne masnoće. Štetne su umjetne masti – rafinirana hidrogenizirana biljna ulja, margarini i industrijske prerađevine prepune transmasnoća pa su one zabranjene.
No slobodno se jede maslac, špek, masniji komadi mesa, žumanjci, kokosovo ulje, maslinovo ulje i orašasti plodovi.
– Kada promijenimo način prehrane tako da smanjimo unos ugljikohidrata i povećamo unos zdravih prirodnih masti, dolazi do stabilizacije šećera u krvi, a time i inzulina pa se masne naslage oslobađaju i troše za energiju. Više nema pada šećera u krvi i česte gladi – naglašava Anita Šupe.
Kada tijelo prelazi s iskorištavanja šećera (glukoze) kao primarnog izvora energije na iskorištavanje masnoće, u prvih nekoliko dana neki bi ljudi mogli osjetiti prolazne tegobe, poput glavobolje, umora, pospanosti, otežane koncentracije, mučnine, ubrzanog rada srca, grčeva u nogama, zatvora, pojačanog znojenja, lošeg zadaha... To su, kaže Šupe, normalne i bezopasne pojave koje nastaju zbog prilagođavanja tijela na drugo gorivo i one brzo prođu.
Supernamirnice koje trebate imati u svom domu
Evo recepta za dijetu koja zajamčeno funkcionira. Čitajte tekstove potkapacitiranih večernjakovih novinarki za gubitak apetita prije obroka. Nakon toga dodatno ćete izgubit kalorije i zbog nedostatka sna, jer od pročitanih članaka sigurno nećete spavati. I na kraju, kad zbog bezazlenogg komentara dobijete crveni, jasno je da počnete skakati od muke. Opet zajamčen gubitak kalorija.