Ovo je mnogima jedan od najdražih recepata za desert.
Fini biskvit s orasima, puno kreme, Petit keksi, samo su neki od razloga da slasno zagrizete u ovaj kolač čiji je recept objavljen na portalu Slatki svijet.
Sastojci:
BISKVIT S ORASIMA:
6 bjelanjaka
200 g šećera
150 g mljevenih oraha
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice glatkog brašna
KREMA:
6 žumanjaka
200 g šećera
2 praška za puding s okusom vanilije
700 ml mlijeka
200 g margarina sobne temperature
100 g mliječne čokolade
ČOKOLADNA GLAZURA
150 g čokolade za kuhanje
2 žlice ulja
2 žlice vode
OSTALI SASTOJCI ZA NADJEV
Petite beurre keksi
mlijeko za namakanje keksa
malo ruma
Priprema
Bjelanjke i šećer izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, krušne mrvice i brašno pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi do 180 °C.
Za pripremu kreme žumanjke izmiksajte sa šećerom, pudingom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljene žumanjke pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Ohlađenu kremu izmiksajte s margarinom sobne temperature pa podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu.
Ohlađeni biskvit premažite svijetlom kremom. Preko kreme posložite kekse namočene u mješavinu mlijeka i ruma. Kekse premažite čokoladnom kremom pa cijeli kolač prelijte čokoladnom glazurom.
Kolač prije posluživanja dobro rashladite.
prekrasan kolač, radim ga godinama, samo što umjesto mlijeka i ruma kekse umačem u kavu.