Rastezljivi sladoled je desert s Bliskog istoka koji stanovnici tamo zovu 'booza', a riječ je o smrznutom mliječnom desertu napravljenom od mastike i salepa; brašna gomolja biljaka iz porodice orhideja koje ovoj slastici daje jedinstvenu, rastezljivu teksturu.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
Booza se priprema postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača, a s vremenom su slastičari u nju počeli dodavati i različite okuse.
Do danas je tako sačuvan i jedan recept za boozu nekoliko stotina godina star pa u Damasku u Siriji još postoji slastičarnica u kojoj se može pronaći rastezljivi sladoled po originalnoj recepturi.
Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po toj deliciji pa turisti iz cijelog svijeta tamo idu probati boozu.
Recept za boozu star nekoliko stoljeća
Sastojci za oko 500 ml:
- 1 litra punomasnog mlijeka
- 200 g šećera (1 šalica)
- 1 žlica sahlepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu)
- 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu
Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.
Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva.
Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijem, savjetuje Delish.
Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"