napravite sami!

Jeste li kad čuli za rastezljivi sladoled ii 'boozu'; poslasticu s Bliskog Istoka?

Instagram/@booza1941
21.05.2022.
u 07:00

Do današnjih je dana sačuvan i jedan recept za boozu star nekoliko stotina godina, a u Damasku u Siriji još postoji slastičarnica u kojoj se može naći booza po originalnoj recepturi.

Rastezljivi sladoled je desert s Bliskog istoka koji stanovnici tamo zovu 'booza', a riječ je o smrznutom mliječnom desertu napravljenom od mastike i salepa; brašna gomolja biljaka iz porodice orhideja koje ovoj slastici daje jedinstvenu, rastezljivu teksturu.

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6

Booza se priprema postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača, a s vremenom su slastičari u nju počeli dodavati i različite okuse.

Do danas je tako sačuvan i jedan recept za boozu nekoliko stotina godina star pa u Damasku u Siriji još postoji slastičarnica u kojoj se može pronaći rastezljivi sladoled po originalnoj recepturi.

Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po toj deliciji pa turisti iz cijelog svijeta tamo idu probati boozu.

Recept za boozu star nekoliko stoljeća

Sastojci za oko 500 ml:

  • 1 litra punomasnog mlijeka 
  • 200 g šećera (1 šalica)
  • 1 žlica sahlepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu)
  • 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu

Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Festok (@festoklondon)

Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva. 

Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijem, savjetuje Delish.

Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije